Atunci când soții se ceartă din diferite motive, ”ies la suprafață foarte multe emoții negative (ură, furie, gelozie), legate de dezacordurile dintre ei. Acestea, acumulate in timp, duc la frustrări, dispreț, dezechilibre acumulate, suferințe și, în final, chiar la destrămarea relației”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin, care recomandă ieratrea pentru a ”curăța emoțiile negative și a restabili echilibrul relației”.

Competiția generează certurile

Pentru a evita certurile, nu trebuie să implice o competiție între cei doi. Nu ar trebui să fie ca o tabelă de marcaj în care înscriu amândoi – ”eu am greșit o dată mult ai și tu voie la patru greșeli mai mici. ”Iertarea implică înțelegerea a ceea ce s-a întâmplat, căldura, sinceritate, dorința sinceră de a fi împreună cu celălalt în ciuda a ceea ce s-a întâmplat. Deși unele răni se vindecă mai greu și durează mult timp, vestea buna este orice act de a ierta poate fi o nouă reconstrucție a relației, pe baze mai solide, în urma recunoașterii greselilor dar și dorinței de a fi unul împreună cu celălalt.

Iertarea, pansament pentru o rană emoțională

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Nu putem confunda iertarea cu acceptarea sau găsirea unor scuze față de ceea ce s-a întâmplat. Iertarea este ca un pansament pentru o rană emoțională deschisă. Dar acestea au nevoie de mult timp se vindece.Chiar dacă am înțeles ce s-a întâmplat și circumstanțele în care s-a produs greșeala, partenerul are nevoie de timp și căldura din partea celuilalt pentru a se vindeca. Exact ca și în urma unei răni fizice, unii oameni își revin mai ușor, alții mai greu. Însă, în timp, rana se cicatrizează.”

Sursa foto: 123rf.com / stylephotographs