Ya habibi” sau … mai bine nu? Arată bine și e cel mai politicos bărbat pe care l-ai văzut vreodată. Te-ai îndrăgostit și el se poartă cum nu se poate mai frumos cu tine… Ce contează că aparține unei alte culturi și religii, nu-i așa? Dar oare știi ce presupune relația cu un musulman?

Musulmanii sunt din ce în ce mai numeroși în România. Nu este de mirare că își caută și soții pe meleagurile noatre și poate cunoști și tu femei care deja s-au căsătorit cu bărbați care vin din lumea arabă. Pentru unele dintre ele este ca și cum ar trăi un basm dintr-o mie și una de nopți, dar pentru altele visul frumos devine în scurt timp coșmar. Bineînțeles că majoritatea cuplurilor mixte se află undeva la mijloc între poveste și vis urât. Au o viață normală, cu bucurii și necazuri ca a noastră a tuturor. Dar, de cele mai multe ori pentru ei este ceva mai dificil date fiind diferențele foarte mari de mentalitate. Totuși, este nevoie de efort și compromisuri din partea amândurora pentru a o face să funcționeze și a rămâne împreună.

Orice relație e o loterie

Orice relație este o loterie. Nu poți ști de la început cum va evolua în timp. Nu poți nici măcar garanta cum vei evolua tu, ca femeie. Nu există garanții și nu există rețete secrete”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu, adăugând că „o căsnicie reușită este una în care partenerii își comunică în mod clar nevoile, dorințele, visele și în care fiecare dintre cei doi face în aceeași măsură compromisuri. Aceste condiții trebuie îndeplinite toate, altfel nu merge”. Psihologul este de părere că „o legătură cu un musulman implică foarte multe compromisuri”. De aceea, dacă nu ești dispusă să le accepți, specialistul te sfătuiește „să te gândești bine înainte de a face acest pas.

Discuții hotărâtoare

Informează-te și află ce presupune religia lor, care le sunt regulile de viață. Cunoaște-i familia, vezi cum trăiesc rudele lui. Observă cum sunt tratate femeile, cum se poartă tatăl sau fratele lui cu soția sau cu mama. Dacă există deja românce în familia lor, vorbește cu ele și vezi la ce au renunțat sau ce au schimbat pentru a fi cu bărbatul respectiv. Cel mai probabil ți se va cere și ție același lucru. Discută cu iubitul tău despre cum ar vedea el căsătoria cu tine. Stabiliți dinainte cum vă veți crește copiii – dacă vor adopta religia lor sau vor fi botezați și cum îi veți educa”.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, tel: 0721.046.829

Diferențe culturale

Consider că diferențele culturale nu sunt neapărat un obstacol, pentru că aceste lucruri pot fi cu ușurință aranjate. De exemplu, nu se mai consumă deloc carne de porc în casă, nu se bea alcool, se pot ține ambele rânduri de sărbători, astfel încât toată lumea să fie mulțumită. În ceea ce privește dorința multor bărbați care vin din Orientul Mijlociu ca femeile să se ocupe doar de casă, există femei pentru care acest fapt nu reprezintă un impediment. Problemele apar atunci când vine vorba de diferențele religioase. Nu recomand o trecere la islam, cum nici nu recomand creștinarea musulmanului. Însă este nevoie de foarte multă maturitate emoțională. Dacă familia lui trăiește aici, ar fi bine să învețe să respecte obiceiurile țării și, totodată, să îi fie permis să își manifeste religia așa cum dorește (să se roage, să meargă la moschee etc.). Familiile fiecărui partener joacă un rol important în viața cuplului, însă nu trebuie să li se permită imixtiuni. Ar fi bine să stabiliți pentru aceștia de la început niște reguli simple, dar clare.”

Sursa foto: Azlan DuPree / flickr.com