Cei mai mulți dintre noi credem că școala, lecțiile, exercițiile de tot felul ne ajută copiii să-și dezvolte inteligența. Dar în prima copilărie și nu numai, jocul are un rol important în dezvoltarea creierului și a abilităților sociale.

Învățatul și distracția merg împreună

Prin joc, ”ar trebui să urmărim să le trezim copiilor curiozitatea, să-i facem să fie receptivi, să-i învățăm să gândească și să le menținem creativitatea și curajul de a experimenta lucruri noi”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Specialistul te sfătuiește să te joci cât mai mult cu copilul tău. Nu contează unde sunteți: în mașină, la cumpărături, acasă etc. – numai să existe disponibilitate și fantezie. Provoacă-ți micuțul să gândească și să învețe distrându-se. În plus, ține cont și de faptul că are nevoie de momente în care să se joace spontan și să nu fie nimic programat, precum și de mișcare în aer liber pentru a se dezvolta intelectual.

Conformismul ditruge creativitatea și inteligența

”Modul în care inteligența copiilor ajunge să fie stimulată este simplu: copiii au o minte foarte ageră și creativă, iar acest lucru ar veni de la sine. Dar le-o ucide școala cu educația convențională. Treptat, ei învață conformismul. Iar cristina radulescu-ion psihologaceastă atitudine tinde să le înlocuiască creativitatea înnăscută. Punerea întrebărilor esențiale, atât de normală la copiii mici, ajunge să fie înlocuită de încercarea de a găsi un răspuns care va fi acceptat de superiori (educatoare, învățătoare etc.). Cu timpul, aversiunea față de risc înlocuiește simțul aventurii. Ajung să gândească după tipare și scurtături învățate care îi încorsetează și le ucid curiozitatea, creativitatea și, implicit, inteligența și capacitatea benefică de adaptare la nou.”

Sursa foto: Shuterstock