Pentru a cultiva tolerența ca stil de viață, psihologul Lenke Iuhoș consideră că putem aplica 4 pași extreme de utili. Află cum să devii o persoană mai tolerantă.

Citește și: Echipa iUmor a început filmările pentru noul sezon. Cheloo e mai tolerant!

Cum să devii o persoană mai tolerantă. Gândeşte înainte să vorbeşti

Fii binevoitor şi ascultă ce are de spus cineva înainte să reacţionezi. “Este total neproductiv, ba chiar nedrept, să credem că deținem adevărul absolut. Chiar mai mult, este incorect față de persoanele cu care interacționăm să avem o reacție negativă înainte ca aceasta să-și expună ideile. Toleranța înseamnă, întâi de toate, să ascultăm ceea ce are cel din fața noastră de spus”, declară psihologul Lenke Iuhoș.

Citește și: 5 lucruri care te împiedică să ai încredere în tine însăți

Cum să devii o persoană mai tolerantă. Interesează-te de punctul de vedere al celuilalt

Încearcă să găseşti interesele comune pe care le aveţi, dincolo de diferenţe. “În viața de zi cu zi, nu există persoană care să fie total incompatibilă cu tine. Chiar dacă de multe ori părem atât de diferiți, întotdeauna există interese și puncte comune care ne leagă. Viața devine cu atât mai frumoasă cu cât descoperim în celălalt lucrurile care ne unesc, nu cele care ne separă”, explică psihologul.

Citește și: Nefericirea în cuplu este cauzată de lipsa de comunicare

Cum să devii o persoană mai tolerantă. Apreciază propriile valori culturale, dar şi pe ale altora

Apreciază propriile valori culturale, dar şi pe ale altora, fără să le judeci, fără să le judeci. “Valorile noastre culturale, dobândite de la părinții noștri, care le rândul lor le-au primit de la părinții lor, sunt extrem de importante. Ele reprezintă o mare parte din ceea ce suntem noi cu adevărat. Ceea ce mulți nu înțeleg este că moștenirea culturală nu este totul, ci un drum de plecare spre alte lumi. Poporul român este un amestec frumos din foarte multe culturi (romană, greacă, turcă, rusă, franceză, bulgară etc.). Acest lucru ne face cu adevărat speciali. Secretul este să prețuim ce avem, dar să fim deschiși la valorile altora, deoarece doar așa vom deveni mai bogați sufletește și cultural”, este de părere psihologul Lenke Iuhoș.

Citește și: INTERVIU EXCLUSIV. Ezgi Asaroğlu (Bahar): ”Iubirea o poți primi înmiit când oferi bucurie”

Cum să devii o persoană mai tolerantă. Nu-i judeca pe alţii

Lenke Iuhoş, Psiholog, lenkepsiho@yahoo.roNu-i judeca pe alţii pentru lucruri pe care nu le pot controla şi care nu ţin de ei. “Nu există un popor mai bun decât altul, ci oamenii trebuie apreciați din perspectiva realizărilor personale. Este nedrept să judecăm un om nu datorită lucrurilor bune pe care le face și pe care le poate împărtăși cu noi, ci pentru lucrurile pe care nu le-a putut controla și care nu țin de el, precum: vârsta, sexul, etnia, naționalitatea etc. Viața este mult prea frumoasă ca să o ironism pe certuri. Putem, în schimb, să devenim mai deschiși, mai curioși la elementele care ne diferențiază față de ceilalați, să le îmbrățisăm și chiar să le însușim în setul nostru de valori. Nu avem cum să sărăcim din asta, din contră!”, conchide psihologul Lenke Iuhoș.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com