Jocurile le dezvoltă creativitatea și imaginația
Dincolo de faptul că sunt distractive pentru orice copil, jocurile au un rol esențial în dezvoltarea creativității, a imaginației și a rapidității în găsirea unor soluții. Rolul părintelui este să filtreze însă jocurile la care are acces copilul său și să le selecteze pe acelea care îi pun mintea la lucru și îi dezvoltă inteligența. De exemplu, jucarii precum cele de aici sunt ideale pentru a-i stimula copilului tău mintea, a-i dezvolta vocabularul sau a-l ajuta să fie mai creativ. Iar pentru că sunt atât de amuzante și distractive, niciun copil nu va refuza să se joace cu ele, mai ales că există și jocuri de familie, de care să vă puteți bucura cu toții.
Lecțiile de muzică îi fac pe copii mai inteligenți
Un studiu a descoperit că acei copii care iau lecții de muzică au IQ-uri mai mari decât aceia care nu sunt preocupați de muzică. Efectul muzicii nu este evident doar asupra dezvoltării IQ-ului copiilor, ci le stimulează imaginația și creativitatea și îi ajută să gândească în afara normelor sociale.
Mitul sportivului prost la învățătură
O cercetare arată că acei copii care fac sport își îmbogățesc vocabularul cu 20% mai rapid decât copiii sedentari. Acest lucru se datorează, în mare măsură, faptului că mișcarea îmbunătățește circulația la nivelul creierului, inclusiv la nivelul acelei părți responsabile de memorie și învățare. De aceea, oamenii de știință le recomandă părinților să își încurajeze copiii să facă mișcare sau să se apuce de un sport anume. Pe lângă aceste beneficii, trebuie spus și că sportul ajută enorm la dezvoltarea armonioasă a celor mici și la menținerea unei sănătăți de fier.
Citește împreună cu copilul tău
Părinții care nu se limitează doar la a le citi povești copiilor, ci îi încurajează să învețe literele și să citească singuri unele cuvinte reușesc, de fapt, să le stimuleze capacitatea de învățare a celor mici. Familiarizarea cu cititul încă de la vârste fragede le poate fi de mare ajutor copiilor în clasele primare. Un copil care știe deja câteva litere și poate silabisi unele cuvinte se va descurca mai ușor în primul an de școală și nu va avea o experiență care să i se pară dificilă sau neplăcută în clasă, astfel că prima sa percepție asupra școlii nu va fi una negativă.
Somnul, esențial pentru copiii inteligenți
Un studiu arată că un somn mai scurt chiar și cu o oră decât cel recomandat îi face pe copiii de clasa a șasea să aibă o capacitate intelectuală asemănătoare, mai degrabă, cu cea a copiilor de clasa a patra. Dacă preșcolarii au nevoie de 10-13 ore de somn, copiii cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani ar trebui să doarmă între 9 și 11 ore pe noapte, pentru a se afla la maximul capacității lor. Iar în cazul adolescenților de 14-17 ani, un somn mai scurt de 8 ore de somn pe noapte le poate afecta capacitatea de memorare a informațiilor și de învățare.
Inteligența fără autodisciplină nu înseamnă mult
Poate mai importantă decât inteligența este autodisciplina unui copil și modul în care va evolua aceasta la maturitate. Există numeroase studii care ne arată că autodisciplina și capacitatea de a ne motiva sunt cele mai importante elemente care ne asigură succesul în viață. Primii ani din viața unui copil sunt esențiali pentru ca aceștia să își dezvolte autodisciplina, ajutați, desigur, de părinți, care trebuie să îi obișnuiască pe cei mici cu unele limite. De exemplu, poți conveni cu micuțul tău să se uite la televizor o oră după ce se întoarce de la școală, dar apoi să se apuce de teme. Apoi, asigură-te că el va respecta această înțelegere și că nu va protesta. În timp, el se va obișnui cu ideea și va stinge singur televizorul sau computerul, pentru a-și face temele.
Sursa foto: Shutterstock/Copyright:Syda Productions