Nu reușești să-l trezești și pace… Adolescentul întârzie la primele ore la liceu sau părintele de preșcolar ajunge cu el mereu târziu la grădiniță și nu mai știe ce să-i spună apoi șefului la serviciu… Și of-urile mamelor cu copii care nu vor să se trezească ușor dimineața ar continua. Dar nu trebuie să fie așa. Află ce e de făcut.
Trezitul ușor dimineața, obicei format din copilărie
Trezitul ușor dimineața și punctualitatea sunt obiceiuri care ”se construiesc încă din copilărie”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu care te sfătuiește ”să stabilești o rutină încă de când e foarte mic. De exemplu, poate fi următoarea: duș, pus în pat în fiecare zi la aceeași oră, citit o poveste. De asemenea, deșteptarea în fiecare zi la aceeași oră este importantă pentru a regla bioritmul organismului”.
Impune-i copilului o rutină pentru ca să se trezească ușor dimineața
Chiar dacă nu ai făcut până acum acest lucru, poți încerca să impui o rutină copilului tău pentru a reuși să se trezească ușor dimineața. Bineînțeles, cu cât este mai mare, cu atât este mai greu de schimbat ceva, dar nu este imposibil. Cel mai important este să-ți planifici activitățile importante zilnice și să știi, în mare, ce ai de făcut în fiecare zi a săptămânii. Micuțul ar trebui să aibă și el un program pe care să-l cunoască și să-l respecte. Mulți părinți fac greșeala de a lăsa totul pe ultimul moment. De exemplu, când se face ora de culcare îi spun că trebuie să meargă în camera lui. Dar el protestează, nu vrea și de aici începe o ceartă de o jumătate de oră. Apoi, se duce să se spele pe dinți și începe ”ritualul de seară” și ajunge în pat cu o mare întârziere. Ghici cine nu va putea să se trezească la timp dimineața.
Fii fermă, dar calmă
Copilul trebuie să știe care este ora la care trebuie să se pregătească de culcare pentru ca, apoi, să se trezească ușor dimineața. Cu un sfert de oră înainte, îl vei atenționa. Nu ar fi bine ca atunci să vă aflați în mijlocul vizionării unui film care să mai dureze încă o oră. Fă în așa fel încât să nu se întâmple asta. Dacă nu respectă programul, trebuie să existe anumite pedepse care vor fi aplicate. Dacă doar îl ameninți și nu te ții de cuvânt, nu ajungi la niciun rezultat. Totodată, nu țipa și nu fi prea aspră cu el, pentru că sentimentele negative nu-l vor ajuta să doarmă mai bine. Unii micuți mai încăpățânați vor ajunge chiar să facă exact contrariul doar ca să arate că ei sunt în control.
Învață-l să-și facă un program
Cu un adolescent este mai greu pentru că nu-l poți obliga să se culce seara devreme. Dar chiar și așa, îi poți impune un anumit ritm, astfel încât să reușească să se trezească ușor dimineața. Discută cu el seara despre programul lui de a doua zi și ajută-l să găsească lucruri pozitive a căror anticipare să-l facă să se scoale cu ușurință dimineața din pat.
Învață-l să își stabilească bine planul zilei și al săptămânii, să aleagă să facă lucrurile cu adevărat importante. Poți vedea dacă este mult prea aglomerat sau, din contră, programul lui e prea lejer și pierde vremea inutil. Dacă nu ești acasă, verifică-l telefonic în timpul zilei sau roagă bunicii sau vecinii să se mai intereseze de el. Trebuie să simtă că nu este chiar de capul lui. Asigură-te că are suficiente ore de somn. Nu-l lăsa în cameră cu telefonul sau cu laptopul. Altfel, va fi tentat să stea până târziu. De asemenea, mustră-l în așa fel încât să-i fie rușine pentru absențele de la școală cauzate de incapacitatea de a se trezi dimineața.”
Sursa foto: 123rf.com