Nu îl lăsa să aleagă orice mâncare

Ca să îți convingi copilul să țină un regim alimentar, ar trebui ca alimentele pe care i le dai să fie – pe cât posibil – gustoase și aranjate atractiv. Totuși, chiar dacă încerci să prepari ceva care să-i placă, este nevoie și de fermitate din partea ta. Copilul trebuie să știe că tu nu ești bucătarul lui, iar casa voastră nu e un restaurant a la carte, unde el comandă ceea ce dorește. Nu îl întreba ce vrea. Pune-i pe masă ceea ce ai pregătit.

Copilul mănâncă doar alimente nesănătoase. Cum îl convingi să-și schimbe obiceiul

Dacă spune că nu vrea să mănânce ceea ce îi oferi, răspunde-i că e în regulă, dar nu primește altceva. Poți să-l rogi măcar să guste, să vadă cum e. Nu păstra la îndemână snacks-uri din care se poate servi în voie. Eventual, i-ai putea oferi un fruct și o felie de pâine integrală. Cel mai bine ar fi, totuși, să nu-i dai nimic în afară de ce-i pui tu în farfurie. Copiii nu se îmbolnăvesc dacă sar peste o masă sau două, ocazional. Rezultatul pozitiv va fi că mai târziu îi va fi foame și nu va mai face mofturi.

Cum îți convingi copilul să țină un regim alimentar atunci când sănătatea lui o cere

Psihoterapeut Cristina Radulescu Ion”Dacă micuțul are o problemă de sănătate (diabet, obezitate etc.), se impune un regim specific. Este de preferat ca acesta să fie stabilit de o persoană cu autoritate (medic, nutriționist). Pe lângă sfatul profesional de care aveți nevoie, va fi și un avantaj psihologic. Copilul va fi cât mai puțin tentat să-și manipuleze părinții pentru a primi un aliment care nu are voie să-l mănânce. Este, de asemenea, important să explici clar și pe înțelesul copiilor consecințele nerespectării regimului. Trebuie să știe și să nu accepte mâncare de la persoane străine sau să întrebe părinții înainte de a o primi. Atunci când este invitat la o petrecere la care se servește fast-food, poți să o admiți ca excepție, dacă acest lucru nu-i dăunează sănătății.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com