Are o listă lungă cu lecturi pentru vacanță, dar el nici gând să se apuce. Află cum convingi copilul să citească în vacanță. Vei vedea cum să faci ca lectura să devină atractivă pentru copilul tău și să-și dedice zilnic un anumit timp cititului.

Vacanța mare este momentul în care toți copiii vor să se relaxeze. Gata cu școala, cu temele, dar și cu cititul. Totuși, acesta din urmă poate deveni o activitate interesantă. Cum convingi copilul să citească în vacanță? Dacă știm cum să-l atragi, lectura va fi o plăcere. Nu te mărgini, însă, la lista obligatorie de cărți sau lasă-l să aleagă, pentru început, ceva ce-l interesează.

Cum convingi copilul să citească în vacanță: Stabilește un program

Îl poți ajuta să-și facă un program care să includă și lectura. Poate avea momente în care lasă orice și citește. Nu va reuși să se concentreze dacă ține lângă el telefonul sau tableta cu internetul deschis. Vor apărea notificări sau chiar apeluri, iar lectura, în cel mai bun caz, va fi alterată, dacă nu abandonată cu totul.

Recompensează-l, la început, dacă citește. Cu timpul, va deveni, în sine, ceva plăcut. Pune-l să scrie o listă de 5 cărți pe care și-ar dori să le citească în vacanță. Pune lista pe frigider și stabilește și un premiu dacă va citi câte una pe săptămână, dar și pentru a scrie un rezumat, caracterizarea unui personaj. La sfârșit, puteți organiza un concurs de tip ”Știi și câștigi” cu amănunte din carte. Cine spune că trebuie să citim doar beletristică? Gătește o dată pe săptămână cu fiul sau fiica ta și pune-o pe ea să citească rețeta sau să caute în cartea de rețete una potrivită.

Participați la seri de lectură

Cum convingi copilul să citească în vacanță? Pentru a face această activitate mai interesantă, participă împreună cu micuțul la seri de lectură la biblioteca sau librăria locală. Dacă nu este posibil, urmăriți vloguri (unele create chiar de copii de vârsta lui sau de adolescenți) sau lecturi video online ale unor cărți pe care le are de citit. Este un mod prin care poate vedea prin experiența altora că cititul poate fi un hobby interesant. L-ai putea ajuta să se înscrie într-un club de lectură dedicat copiilor. Acesta ar putea fi, pe moment, online. Oricum, va întâlni alți tineri cu care ar putea discuta despre cărțile citite. Pot alege aceeași carte pe care, apoi, o comentează împreună. Dacă nu găsești un astfel de grup, ați putea încerca voi să creați unul împreună cu prietenii fiicei sau fiului tău.

Provocări și apreciere

Cum convingi copilul să citească în vacanță? Și prin laude. Atunci când aveți rude sau prieteni în vizită, ori când aveți un apel video cu bunica, provoacă-ți copilul să arate cât de bine citește. Faptul că este apreciat îl va face să își dorească să-și îmbunătățească și mai mult abilitățile. Provoacă-l și să povestească pentru a-și dovedi memoria și capacitatea de siteză. Cei mai mulți copii sunt bucuroși să-și arate talentele, iar bunicii sunt cei care îi pot încuraja cel mai mult. Călătoriile lungi cu mașina sau trenul sunt momente bune în care poate citi sau puteți discuta despre cărți. Provoacă-l cu întrebări cum ar fi: ”Cum a început povestea?”, ”Care este personajul tău favorit și de ce?”, ”Cum te-a făcut povestea să te simți?”, ”Ți-a plăcut cum s-a terminat sau ai fi vrut să aibă alt final?”

Cum convingi copilul să citească în vacanță

”Amenajează un colț special pentru citit. Ar trebui să fie confortabil și să aibă lumina bună. În plus, trebuie să arate atractiv. Îl poți aranja chiar împreună cu micuțul. Plimbați-vă prin librării sau uitați-vă împreună pe site-uri care vând cărți. Alegeți titluri potrivite vârstei și intereselor lui. Discutați liber pe marginea subiectelor. Este important și exemplul personal, ca tu să fii interesată de lectură și să te vadă cu o carte în mână.

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonDacă întâmpină greutăți, este în regulă să-l ajuți. Îi poți citi tu câte un capitol. Astfel, îl scoți din locul în care s-a împotmolit și nu se va raporta la subiect cu sentimente negative sau cu respingere. Personal, așa am procedat cu fiica mea când a avut de citit ”Fram, ursul polar”. Cartea are capitole întregi de descrieri abundente, fără dialog. Ocazional, îi citeam eu câteva pagini până ajungeam la părți mai interesante pentru ea. Dacă veți citi împreună în fiecare zi, va ajunge să fie captivat de subiect și va citi fără să se simtă obligat. Laudă-l în fața altora, mai ales dacă este prezent. Acest lucru îl stimulează și-l încurajează,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com