Mulți părinți se gândesc că, pentru copilul lor, cel mai important lucru în această perioadă este să învețe, nu ”să-și piardă timpul cu amicii pe afară”. Totuși, psihologul Cristina Ion-Rădulescu spune că trebuie să înțelegem ce înseamnă pentru el apartenența la un anumit grup. „Adolescentul simte nevoia de indetificare cu o colectivitate alta decât familia și cea școlară. În cadrul „găștii” el își asumă și își afirmă un rol”, spune specialistul. Totuși, poți încerca într-o oarecare măsură să controlezi anturajul adolescentului.

Citește și: Ce trebuie să faci să ai un adolescent fericit

Cum controlezi anturajul adolescentului: Ajută-l să-și facă prieteni

Pentru a-l feri de prietenii nocive, psiholgul te sfătuiește să îi asiguri acces la colectivități cum ar fi echipe sportive, cercuri artistice etc., astfel încât să nu stea singur și să-și găsească amici cu preocupări interesante. O altă idee bună este să ții legătura cu alți părinți și să încurajați copiii voștri să se întâlnească în reuniuni ale mai multor familii, dar și singuri în afara casei dacă sunt suficient de mari. În plus, ”este foarte important să-i permiți adolescentului tău -și invite acasă prietenii, poate chiar să rămână peste noapte la voi. În felul acesta, vezi exact ce influență au asupra lui.

Cum controlezi anturajul adolescentului: Pune limite clare

Dacă școala la care merge este ”renumită” pentru consumul de droguri sau dacă a intrat într-un anturaj prost acolo, ar fi mai bine să îl muți în altă parte. Pe de altă parte, ține cu strictețe anumite reguli. Dacă simți că nu este gata, nu-l lăsa să rămână peste noapte la o petrecere. În timpul săptămânii ar putea să nu iasă serile, iar în weekend să aibă o oră anume la care trebuie să vină acasă. Astfel, prieteniile cu tinerii cu un program de viață mai agitat vor dispărea de la sine. Lasă-l să plece de acasă pentru mai multe zile doar cu grupuri, cum ar fi taberele școlare sau Cercetașii. Vorbește cu organizatorii și asigură-te că totul este în regulă. Poate părea că nu ești ”cool”, dar așa poți preveni anumite probleme care ar putea apărea dacă îl lași singur. În același timp, oferă-i destule momente plăcute cu familia sau cu prietenii lui.

Citește și: Viața socială a adolescentului

Cum controlezi anturajul adolescentului: Discută cu el

O altă problemă sunt subiectele tabu, care nu se discută în familie. Dacă tu te ferești să discuți despre sexualitate cu copilul tău, prietenii lui vor fi cei care-i dau informații despre asta. Fii deschisă cu el, iar dacă îți spune că a făcut vreo prostie, nu te grăbi să-l cerți. Bineînțeles, vor exista consecințe negative, dar dacă sări ca arsă, țipi la el și-l pedepsești pe loc imediat ce-ți spune ceva, el nu se va mai deschide față de tine altă dată.

Un alt mod de a controla anturajul adolescentului este să te apropii de el. Petrece timp cu el și obișnuiți-vă să discutați despre toate aspectele vieții. Nu trebuie să fie un interogratoriu, ci o discuție liberă. Ai putea face un obicei să ieșiți o dată pe săptămână doar voi doi într-un loc care-i place. Acela ar putea fi momentul în care să vorbiți mai mult și să vă bucurați unul de altul. În plus, psihologul arată că puterea exemplului personal contează. Chiar dacă adolescenții preferă compania prietenilor lor, vor imita comportamentele pe care le-au văzut în casă în perioada copilăriei. Deci, de exemplu, dacă vrei ca micuțul tău să nu fumeze, ar trebui, la rândul tău, să te lași de fumat.

Nu-i vorbi de rău prietenii

Trebuie să știi că pentru un tânăr grupul lui este foarte important. Dacă îi vorbești de rău prietenii, el va interpreta spusele tale ca pe o părere negativă despre el însuși. Sunt aleși de el. În consecință, se identifică cu ei, iar tu nu-i respecți alegerea. Așadar, este bine ca reproșurile să fie îmbrăcate într-o haină mai ușor digerabilă. Fă, mai degrabă, constatări simple, cu foarte multă diplomație și tact, fără ca să pară că urmărești ceva. Dacă vrei să controlezi anturajul adolescentului, menține legătura cu părinții prietenilor săi. Este un bun prilej de a valida dacă spusele adolescentului tău sunt sau nu adevărate. Urmărește și cheltuielile pe care le face și așa îți vei da mai bine seama ce se întâmplă cu el. Tot mai mulți părinți aleg să facă un card minorului și să i-l alimenteze periodic. Astfel ai putea vedea extrasul de cont și îți dai seama ce face cu banii lui,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com