Ca părinte, sigur că te întrebi ce ar fi de făcut ca așa ceva să nu se mai întâmple. Cel mai bine ar fi să vezi mai întâi care sunt cauzele. „Crizele de nervi ale copilului ascund întotdeauna ceva ce îl deranjează și pe care nu l-a exprimat într-un alt mod”, este de părere psihoterapeutul Lavinia Țânculescu. El nu a reușit să-și spună păsul fi e că este prea mic și nu știe cum să se exprime, fi e e mai mare și știe deja că există anumite consecințe negative și atunci manifestările lui sunt „tot de natură emoțională, dar tăcute. Poate avea perioade lungi de tăcere nefi rească. Ar trebui să fi i dispusă să asculți limbajul copilului și să înțelegi problema din spatele acțiunilor lui”, spune specialistul.

Pretext de a-și exprima furia

Copilul nu „crește” de la sine. „Are nevoie să fi e asistat, acompaniat. Se întâmplă să ex pe ri menteze momente de descope rire a acestor afecte primare (furie, mânie, frică, rușine, bucurie) care pot fi foarte pu ter nice ca intensitate. Părintele tre buie să i le înțeleagă și chiar să le simtă el mai întâi și apoi să i le explice. În lipsa prezenței mamei sau a tatălui, aceste trăiri îi provoacă stări aproape insuportabile. După aceea, el nu mai e supărat doar din cauza evenimentului care i-a provocat inițial furia, ci se și sperie pentru că nu și-o poate controla”, spune psihoterapeutul care nu poate da o rețetă universală pentru calmarea crizelor. Ar fi bine să înțelegi faptul că el se enervează că este lăsat singur, și nu că nu i se îndeplinește o dorință. Întâmplarea respectivă e folosită doar ca pretext pentru a-și exprima furia.

Psihoterapeut Lavinia Tanculescu, email: lavinia.tanculescu@thewings.ro
Psihoterapeut Lavinia Tanculescu, email: [email protected]

EMOȚIE PREA PUTERNICĂ

„Crizele apar în momentele în care emoția simțită de copil e mult prea mare ca intensitate. Se manifestă prin accese de furie, mânie, încăpățânare, plâns necontrolat, rezistență la încercările de a fi îmbunat. Pare că nimic nu e de făcut. De fapt, el se confruntă cu o stare în care una din nevoile sale de bază nu i-a fost satisfăcută și simte frustrare. Motivul poate fi dorința de a avea atenție din part ea mamei, de a fi acceptat așa cum e și a nu fi corectat, dorința de a fi asc ult at etc. Una dintre greșelile majore pe care adulții le fac este faptul că, fizic sunt prezenți lângă cel mic, dar practic sunt absenți. De exemplu, verifică e-mail ul pe telefon, se uită la televizor sau chiar nu fac aparent altceva, dar chiar fiind în aceeași cameră cu micuțul gândul le zboară la mii de kilometri depărtare. Răceala relațională determină aceste accese. Evident, tot ceea ce am spus se referă la copilul care nu are o tulburare de fond (autism, de exemplu) sau o tulburare neurologică.”