Copiilor le este foarte greu să-și gestioneze singuri emoțiile. Pentru părinte, este nevoie de mult tact ca să calmeze un copil furios.  Atunci când sunt supărați, micuții pot duce manifestările la extrem. Micuțul tău poate face crize de nervi în magazin sau acasă și nu știi cum să-l calmezi. Dar există tehnici prin care poți să-l ajuți. Fie că ai un micuț care explodează la orice frustrare, fie că nu se aprinde atât de ușor, nu vei fi lipsită de problema tantrumurilor.

Cum calmezi un copil furios. Nu te lăsa impresionată

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395”Este foarte importantă vârsta copilului, locul și circumstanțele în care au loc crizele”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Dacă există o presiune de a liniști pe moment situația, menține-ți, în primul rând, tu calmul. Nu-ți permite să te lași cuprinsă de furie. Nu-i da pe loc o pedeapsă, lecții de viață și nu intra într-o luptă pentru control și putere. Atunci când ești liniștită și-i arăți copilului că, deși îi înțelegi și-i accepți nemulțumirea, nu te lași mișcată de manifestările lui și rămâi insensibilă la țipete. La copiii mici de sub 5 ani, poți să lași o scurtă perioadă de manifestare, după care îi distragi atenția cu un joc sau cu un alt subiect”, spune specialistul.

Cum calmezi un copil furios. Ce să nu-i spui când face o criză

Părinții care încearcă să-și calmeze copiii spun de multe ori cuvintele nepotrvite. ”Potolește-te!” poate avea efect contrar. În loc de asta îi poți zice încet: ”Ce-ar fi să vorbești pe un ton normal? Ne înțelegem mai bine așa!”. Se întâmplă ca el nici nu-și fi dat seama că țipă. Cerându-i să reformuleze  și să fie mai potolit, îl înveți cum poate exprima astfel încât ceva ca să fie ascultat. În loc de ”Nu te mai plânge!” îl poți întreba dacă nu ar putea veni cu o soluție. Astfel, îl vei responsabiliza. Data viitoare când va începe să te toace despre cât de rău este la școală, cum se ceartă cu fratele sau că nu-i place mâncarea, provoacă-l să găsească el o rezolvare. Nu-i spune din start că nu e bună. Pune-i mintea la treabă să vină cu cât mai multe idei, din care puteți să alegeți una sau două viabile.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com