Vestea bună e că gelozia între frați nu e cauzată de cadouri, ci de atitudinea ta. Dacă amândoi se simt iubiți și apreciați, vor protesta mai puțin când vor vedea ce le-a adus Moșul.

Iubire dovedită

Apreciază-i pe amândoi pentru cine sunt ei, nu pentru ceea ce fac și arată-le că îi iubești indiferent de câte note bune iau sau nu. Altfel, vor învăța că iubirea este condiționată de anumite lucruri și vor aplica acest model și în viața lor. Apoi, fiecare se va compara cu fratele sau sora lui și sentimentul invidiei nu îi va părăsi orice ai încerca tu să faci. Și când este vorba să primească suficientă atenție, este vorba de standardele lor, nu ale tale. Ceea ce tu ai spune că este destul, lor s-ar putea să i se pară prea puțin. În plus, nevoile sunt diferite la fiecare copil în parte.

Momente speciale

Chiar dacă ai puțin timp, încearcă să oferi fiecărui copil tot atâta atenție, individualizând în funcție de sensibilitățile și nevoile fiecăruia. Pe cât posibil, petrece timp separat ”unu la unu” cu fiecare dintre ei. Laudă-i pe fiecare separat față în față cu el. Nu îl lăuda pe cel mic celui mare și pe cel mare celui mic, în același timp, reproșându-le fiecăruia ce nu fac bine, pentru că nu vei face decât să le alimentezi sentimentele negative. Nu mărturisi niciodată nimănui dacă unul dintre copiii tăi e preferatul tău și nu încerca să arăți asta.

Ține cont de dorințele lor

Dacă vorbim de sărbătorile de iarnă, recomand părinților țină cont de ceea ce își doresc copiii, nu de ceea ce cred ei le este necesar. E drept că, uneori, pot exista discrepanțe între ceea ce vor micuții și bugetul părinților, însă e bine „negociați” din timp pentru ca nu aibă așteptări neîmplinite. Dacă primesc măcar pe jumătate ce își doresc, vor fi bucuroși și fericiți așa riscul de apariție a discuțiilor este diminuat. Dacă nu reușiți negociați cu copiii referitor la prețul / valoarea financiară a cadoului, atunci îi puteți motiva strângă și ei bani urmând completați voi suma (asta dacă sunt destul de mari și știu cine e, cu adevărat, Moșul)”.

Sursa foto: 123rf.com