Caută bona printre cunoscuții tăi

Cel mai bine găsești o persoană printre cunoștințele tale: printre vecini, la școală, la serviciu etc. Este mai sigur decât să apelezi la anunțurile din ziar, iar unele agenții nu verifică întotdeauna temeinic candidatele. Ia legătura cu familia pentru care a lucrat înainte sau cu persoane care o cunosc foarte bine. Întreabă ce fel de om este, cum s-a purtat cu copiii, cum a făcut față unei situații dificile. Dacă cei chestionați răspund monosilabic și vor să scape cât mai repede de tine, e clar că a fost ceva în neregulă.

Prima impresie contează

La interviu, prima impresie chiar contează. De exemplu, dacă a venit îmbrăcată ca de nuntă, nu e persoana care îți trebuie. Cum va avea grijă de cei mici cocoțată pe tocuri? Vorbiți despre experiența ei anterioară, fie cu copiii ei, fie cu alții de care a avut grijă. Roag-o să-ți povestească cu de-amănuntul cum decurgea o zi, ce le dădea de mâncare, ce făceau, cum reacționa când cei mici erau neascultători etc.

Bazează-te și pe flerul copiilor

Vezi dacă are lipici la ei sau din contră. Este posibil, totuși, ca, la început, aceștia să fie mai rezervați, mai ales dacă nu au mai avut până atunci o bonă. Poți observa dacă, cu timpul, reacția lor se schimbă. Atunci când vezi că se feresc ca și cum s-ar aștepta să fie bătuți sau nu vor să o vadă, ceva nu e curat la mijloc. Dacă bănuiești că nu îi tratează cum trebuie, ar fi mai bine să renunți la serviciile ei. Un alt mod de a vedea dacă lucrurile sunt în regulă este să o întrebi ce au făcut în timpul zilei. Dacă evită să vorbească în fața copiilor, înseamnă că încearcă să mintă.