Alegerea nașilor ”este o etapă foarte importantă din viața mirilor”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. ”Este una dintre primele decizii importante pe care le vor lua împreună”. Gândește-te și că, pe lângă funcția socială, aceștia au, în primul rând, un rol religios. În creștinismul ortodox și catolic ei au rolul de părinți spirituali. Legătura cu ei nu ar trebui să țină doar cât ceremonia și petrecerea de nuntă sau de botez, ci este una pe viață. Deci, trebuie să vă gândiți bine cum alegeți nașii.
Cum alegeți nașii de căsătorie sau de botez. Ce te sfătuiește Părintele Cleopa
Pentru că nașii ar trebui să fie îndrumătorii spirituali ai mirilor sau al pruncului botezat, Părintele Cleopa spunea că ei trebuie aleși din rândul ”celor mai buni şi mai evlavioşi creştini, indiferent de starea lor socială. Naşii trebuie să fie oameni cumpătaţi, morali, blânzi, modele în societate. Să cunoască bine credinţa ortodoxă, Crezul, Sfânta Scriptură, Catehismul ortodox şi să meargă regulat la biserică. De aceea, nu pot fi naşi la Botez şi la Cununie creştinii de altă religie, cei ce trăiesc în concubinaj (necununaţi) şi în desfrânare, cei ce nu vor să aibă şi să crească copii, cei beţivi, divorţaţi şi cu nume rău în societate”. Înainte de nuntă sau botez, nașii vor ține post, se vor spovedi și se vor împărtăși pentru a fi gata din punct de vedere sufletesc de eveniment.
Vrei o căsătorie fericită? Iată care sunt cele mai bune sfaturi
Cum alegeți nașii de căsătorie sau de botez. Ce spune psihologul
Ar fi bine ca nașii să nu fie rude apropiate cu nici unul dintre voi. Ei ar trebui să fie părinții spirituali ai amândurora și să nu fie părtinitori cu soția sau soțul. Totuși, este bine să asculți și părerea celor dragi atunci când te decizi. ”La alegerea nașilor se ține cont de argumente personale, dar și de sfatul și de binecuvântarea părinților”, observă psihologul. ”Mulți au tendința să aleagă nași foarte influenți sau bine plasați material, dar alții preferă ca aceștia să fie prieteni foarte buni. Oricum ar fi, perechea trebuie să se decidă asupra unei familii de care se simte apropiată emoțional, dar și pe care o respectă. De-a lungul timpului, pe parcursul căsniciei, nașii trebuie să fie o sursă de înțelepciune. Lor le vor cere sfatul sau ajutorul. Pot discuta cu ei problemele pe care le au în cuplu și pot primi sugestii bune.”
De ce nu e bine să alegeți mai mulți nași
Este important să știi că, din punct de vedere bisericesc, nașii se consideră a fi rude. De aceea, copiii finilor și ai nașilor nu se pot căsători între ei. Acesta ar fi unul din argumentele pentru care Biserica spune că nu este bine să ai mai mulți nași. Există locuri în țară în care aproape toate familiile din sat nășesc un cuplu. Aceasta înseamnă că micuții născuți de ei nu își vor putea alege o pereche din localitate. Pe de altă parte, dacă nașii își îndeplinesc cu adevărat rolul de părinți spirituali și de sfătuitori, va fi greu să iei o decizie, dacă sunt mai mulți. Sigur vor avea păreri diferite și atunci cum alegi povața cui o urmezi?
Importanța nașilor de botez
”De obicei, nașii de cununie devin și nași de botez, dar nu este obligatoriu. Aceștia ar trebui să fie ca un al doilea rând de părinți pentru copil. Ca urmare, ar fi bine să fie foarte prezenți în viața celui mic, să aibă timpul și disponibilitate să ajute la creșterea lui, să-l ajute atunci când are o problemă. Dacă nu găsești nași și ai epuizat lista de persoane la care te gândeai și nimeni nu și-a asumat acest rol, poți apela la rude (unchi, mătuși) care știi că au oricum sentimente pentru voi. Dacă ai nași și te-ai certat cu ei, încearcă să te împaci repede. Orice conflict trebuie soluționat prin comunicare. A prezenta punctul tău de vedere celuilalt și a asculta părerea lui poate fi cheia pentru lămurirea oricăror neînțelegeri.”
Citește și:
Organizarea nunții nu trebuie să fie un calvar
Tăierea moțului sau ruperea turtei la copilul de un an
Sursa foto: 123rf.com