Tu ești un exemplu pentru el

Îți ajuți copilul să-și facă prieteni fiind un exemplu pentru el. Nu uita că micuțul se uită la tine și imită felul în care interacționezi și în care menții prieteniile. Îi poți arăta cum să se comporte ca să se facă plăcut. Întotdeauna, o persoană deschisă, care-i privește pe ceilalți cu bunăvoință va fi apreciată. Învață-l să împartă jucăriile sau prăjiturile, să lase de la el atunci când apar conflicte, dar să aibă și o anumită limită, astfel încât să nu se lase călcat în picioare. Totuși, în acest caz, este de preferat o atitudine fermă, dar nu agresivă. Astfel, va putea să aibă relații sănătoase cu colegii lui.

Cum îți ajuți copilul să-și facă prieteni dacă e mai singuratic

”Dacă ai un copil mai singuratic sau care preferă să stea doar cu cei mari, trebuie să înțelegi de ce face asta. Comportamentul lui poate fi cauzat, pe de o parte, de lipsa interacțiunilor cu cei de vârsta lui și, implicit, lipsa exercițiului în gestionarea unei prietenii. Pe de altă parte, ar putea fi o traumă legată de vreo hărțuire. Poate a suferit din cauza bătăilor de joc ale colegilor sau chiar a fost agresat,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Îți ajuți copilul să-și facă prieteni cu tact și răbdare

”Oricare ar fi cauza pentru care este mai singuratic, trebuie să acționezi cu tact și răbdare. Ajută-l să-și crească stima Psihoterapeut Cristina Radulescu Ionde sine. Expune-l treptat la diferite tipuri de interacțiuni cu alți copii. Prietenia apare mult mai ușor dacă există ceva în comun. Ajută-ți micuțul să descopere ceea ce îi place. Poți să-l supraveghezi atunci când se joacă în parc sau poți să-l înscrii la diverse cursuri (teatru, pictură, instrumente muzicale, sport etc.) unde activitățile se vor desfășura în prezența profesorului. Organizează petreceri de ziua lui. Invită-i și cu alte ocazii colegii acasă. Permite-i și lui să meargă la alți copii. Întâlnește-te și tu cu alți părinți și lăsați copiii să se joace împreună etc.”

Citește și: Cum îți ajuți copilul să-și crească stima de sine

Sursa foto: 123rf.com