Cum ajuți copilul bilingv să vorbească mai repede. Corectează-l când e cazul

Nu este neobișnuit pentru copilul bilingv să înceapă o propoziție într-o limbă și să o termine în alta. Uneori, își creează propriile cuvinte. Alteori, poate vorbi într-o limbă, dar utiliza gramatica și topica celeilalte. Asta se poate întâmpla pentru că el gândește într-o limbă și-și traduce literal în cealaltă. În acest caz, corectează-l și spune-i fraza așa cum este bine. Încurajează-l să repete după tine. Vezi care sunt cele mai frecvente greșeli și încearcă să le îndrepți folosind formulările bune atunci când vă jucați.

Citește și: Beneficii pentru copilul care crește într-o familie bilingvă

Cum ajuți copilul bilingv să vorbească mai repede. Expune-l mai mult la limba pe care o vorbește mai greu

Este normal să prefere o anumită limbă. De obicei, este cea la care este expus cel mai mult. Acest fapt se poate răsfrânge și asupra relației cu părintele care vorbește limba minoritară. Pentru aceasta, ar fi bine să petreacă mai mult timp cu el. În plus, îl poți expune mai mult la acea limbă. De exemplu, poți găsi un grup de copii cu care să o vorbească și cu care să se joace frecvent. Îl poți duce la teatru în limba respectivă sau să-l lași să asculte povești. Cumpără-i cărticele și jocuri amuzante pe care să le folosească doar în timp ce vorbește acea limbă.

Citește și: Avantajele și dezavantajele de a crește un copil bilingv

Cum ajuți copilul bilingv să vorbească mai repede. Mici trucuri de folos

– Cel mai bine ar fi ca fiecare limbă să fie vorbită de un adult semnificativ din viața lui. De exemplu, mama i se va adresa celui mic doar în română, iar tata doar în engleză.

– Petrece cât mai mult timp cu copilul și vorbește cu el. Citește-i cărți și arată-i ilustrațiile. Atunci când faci ceva, spune-i ceea ce faci. Când îi dai un obiect, denumește-l.

– Pune-i întrebări și încurajează-l să răspundă. Dacă nu face asta, oferă-i două variante și pune-l să aleagă.

– Cântă-i cântecele însoțite de gesturi. Repetă-le și încurajează-l pe micuț să completeze anumite cuvinte.

– Lasă-l cât mai puțin sau deloc în fața televizorului, a laptopului sau a telefonului. Vizionarea imaginilor în mișcare întârzie dezvoltarea limbajului la copiii mici.

Citește și:

Incearca aceste exercitii de dictie in limba romana pentru copii.

Sursa foto: 123rf.com