Tu îți dorești ceea ce este mai bun pentru copilul tău. Poate crezi că știi mai bine ceea ce ar trebui să facă în viitor. Totuși, nu poți să-ți forțezi adolescentul să aleagă o meserie, dar îl poți ghida. Află de la specialistul nostru cum îți ajuți adolescentul să aleagă un drum în viață.

Cum îți ajuți adolescentul să aleagă un drum în viață. Ghidează-l cu înțelepciune

Părinții ar trebui să determine încă din copilărie care sunt aspirațiile, abilitățile, atuurile și talentele celui mic. Ar fi bine să i le susțină și să-l ajute să și le dezvolte”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Astfel, când va ajunge la alegerea unei profesii și a unui drum îi va fi mai ușor. Ai idee care erau activitățile preferate ale copilului tău. Chiar dacă, în prezent, pare să nu-l mai intereseze nimic, acestea sunt încă indicii a ce i-ar plăcea, până la urmă, să facă. Dacă ai posibilitatea, ar fi bine să-i faci cunoștință cu oameni care profesează în domeniul pe care ar putea să-l aleagă. Își poate testa capacitățile în situații reale de viață. Ar putea chiar să câștige niște bani sau doar să facă voluntariat. Testând și văzând că se descurcă, va începe să aibă încredere în capacitățile lui. Dacă șovăiala era din cauza neîncrederii în sine, această problemă s-ar putea rezolva așa.

Citește și: Adolescentul nu are încredere în sine? Cum îl ajuți!

Cum îți ajuți adolescentul să aleagă un drum în viață. Lasă-i suficientă libertate

”Adolescenții cu părinți hiperprotectori sau excesiv de exigenți sunt, în general, cei care se revoltă. Astfel, nu își asumă responsabilități sau obiective în viață. Se concentrează pe câștigarea și experimentarea independenței în raport cu părinții. Gustă plăcerea oferită de lucrurile cumpărate facil cu bani. Se orientează spre câștiguri rapide. Scapă din vedere obiectivele pe termen lung. Susțin și recomand cu tărie ședințele de orietare școlară și profesională în școli. Îi sfătuiesc pe părinți să ofere repere certe pentru anumite profesii, să-și lase copiii sau să-i îndrume să facă voluntariat. Cere organizarea în unitatea de învățământ a unei zile a carierei. Du copiii și în diferite instituții unde poate intra în contact cu profesioniști din diverse domenii,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

 Sursa foto: 123rf.com