Dacă vreți să păstrați ehilibrul, ”este imperios necesar ca ambii să realizați stresul la care sunteți supuși. În plus, trebuie să învățați atitudini și tehnici de reducere a stresului și a tensiunii psihologice. Există metode de creștere a rezistenței și de refacere în urma unei traume sau a unui stres continuu. În cazul în care sunteți expuși presiunii pe o perioadă mai lungă de timp (are un credit, un părinte sau un copil bolnav etc.), va fi nevoie să vă pregătiți de un proces de durată”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Cum afectează stresul căsnicia. Transformări în relație

Orice situație stresantă ”produce un răspuns de adaptare”, explică specialistul. ”Partenerul afectat poate avea reacții fiziologice, mentale, cognitive, emoționale și, până la urmă, comportamentale. În funcție de gravitatea lor, a altor evenimente, dar și de reacția soțului sau a soției, vor avea loc transformări în relație. Atunci când amândoi sunt afectați, nu este niciunul mai calm și mai stabil. Ca urmare, echilibrul în căsnicie lipsește. Presiunea asupra relației este imensă, iar mecanismele de apărare sunt extrem de slabe”.

Citește și: 5 consecințe grave și puțin cunoscute ale stresului

Cum afectează stresul căsnicia. Ce ai putea să faci

Pentru ca stresul să nu-ți afecteze prea tare relația, încearcă să faci tu anumite schimbări. La modul ideal, fiecare ar trebui să se gândească întâi la celălalt. Cum nu poți să-ți controlezi soțul, încearcă măcar să faci tu asta. Ar mai fi bine să organizați în timpul liber activități care vă fac plăcere și vă relaxează. Mergeți la film, pic-nic, în excursie, prin parc etc. Găsiți motive să râdeți împreună. Râsul vă deconectează de la problemele zilnice și vă ajută să treceți mai ușor prin perioade grele. Încearcă să folosești umorul chiar și într-o situație tensionată.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com