Este cam greu să faci ecnomii atunci când ai salariul mic și mai ești tentat cu tot felul de produse din toate părțile, iar presiunea de a ține pasul cu vecinii care par mereu să aibă mai mult este grea. Totuși, nu trăiești pentru ei, ci pentru tine, așa că găsește-ți propriul sistem de a aduna o sumă de rezervă.

Cum să faci și cumpărăturile necesare, și economii

Alege să faci cumpărături în magazine care fac discount-uri și fii atentă pentru că unele produse sunt adevărate chilipiruri, pe când altele sunt mai scumpe. Urmărește reducerile și fă stocuri de alimente sau consumabile pe care știi că urmează să le folosești până să le expire termenul de garanție. O idee bună este să cumperi produse în cantități mai mari, dacă se oferă un preț mai bun. De exemplu, preferă un șampon la un litru mai ieftin unuia ambalat la 200 ml. Nu vei face rabat la calitate, ci vei plăti mai puțin pe ambalaj. Va ajunge pentru toată familia și va dura mai mult până să achiziționezi din nou același produs. Fiecare mică sumă se va aduna, iar la sfârșitul lunii te vei bucura de rezultat.

Renunță la cheltuielile inutile

Fă o listă cu lucrurile pe care le ai de cumpărat și nu lua la tine decât puțin peste suma pe care ai de gând să o cheltuiești. Altfel, vei fi tentată să iei mai mult decât îți trebuie și evident că banii se duc. Nu vei mai ajunge să arunci mâncare și vei reuși să mai economisești câte ceva. Ce-ar fi să repui în funcție pușculița? Pune toți mărunții acolo, iar, după ceva vreme, schimbă-i în hârtii și ai să vezi că ai adunat ceva. Vezi dacă nu cumva printre cheltuielile lunare nu se strecoară și unele inutile. Dacă, de exemplu, ai abonament la cablu, dar tu nu urmărești decât programele din pachetul de bază pe care le-ai putea avea și gratuit sau mai ieftin, renunță la varianta mai scumpă.

Sursa foto: 123rf.com / My Make OU