Criza financiară generată de un credit pe care vă e greu să-l mai plătiți poate duce la probleme în viața de cuplu. Nu puține sunt familiile în care există certuri din această cauză. Află de la specialistul nostru ce puteți face ca banii să nu vă dezbine.

O rată crescută la credit duce la mai mult stres în general. E clar că trebuie să faci rost de mai mulți bani și este foarte greu, în condițiile în care oricum cheltuielile familiei înghițeau tot venitul de până acum. Și cum o nenorocire nu vine niciodată singură, certurile dintre soți se pot înteți și pe tema aceasta.

Schimbare de viziune

„Poate unul dintre parteneri a insistat mai mult pentru a lua acel credit sau poate că a fost utilizat pentru a lua o casă prea mare, o mașină utilizată mai mult de unul dintre ei sau a achitat problemele de sănătate ale altuia”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. El dă ca exemplu un cuplu care a luat un credit pentru a fi nanța operația unuia dintre părinții soției, iar rata îi afecta pe amândoi. Bărbatul avea un sentiment de povară, iar femeia unul de vinovăție. După ce au reușit să își schimbe punctul de vedere despre întreaga situație, au considerat această datorie ca fi ind comună și au luat hotărârea să găsească împreună modalități pentru a o plăti. În viitor, s-ar putea să fi e nevoie să acopere o datorie a bărbatului.

Model de gestionare a banilor

Specialistul spune că o atitudine de genul „fiecare cu banii lui și dacă ai o datorie trebuie să te descurci” va eroda relația. Deoarece banii produc foarte multe discuții în orice căsnicie, Tedy Creștin consideră că „o relație în care ambii intră fără să depindă unul de altul financiar este una care nu va suferi din cauza crizelor bănești. La început, un model în care cei doi pun o parte din venitul lor pentru chirie/rată la casă, întreținere, alimente etc. și restul îl cheltuiesc independent, este un model perfect viabil. Odată cu apariția copiilor, veniturile devin comune, chiar dacă ambii pot avea rezerve sau proprietăți individuale. În acest caz, este bine să existe un consens între ei, măcar pentru cheltuielile mari sau un caiet în care fi ecare notează pe ce a dat banii”. Orice hotărâre importantă, cum ar fi contractarea unui credit, va trebui luată de amândoi după analizarea cu atenție a consecințelor pe care le va avea pe termen lung. Chiar și așa, s-ar putea întâmpla ca lucurile să nu meargă bine la un moment dat. În acele momente, ar fi mai avantajos însă să căutați soluții și nu un vinovat.

Plan de viitor

Dacă tu și soțul tău sufe riți acum de pe urma unui cre dit neperformant este bine ca, atunci când reușiți să vă redresați, să alcătuiți un plan care să vă țină departe, pe cât posibil, de noi credite. Uneori, acesta nu poate fi evitat, dar mulți oameni nu vor să aștepte ca să aibă un televizor nou, o mașină sau ultimul tip de telefon mobil. Chiar și o vacanță poate fi obiectul unei îndatorări. Dar dacă stabiliți să economisiți sume mici, cărora să nu le simțiți lipsa, veți vedea că, după ceva timp, veți avea suma dorită. Dacă sunteți fumători puteți renunța la fumat sau la o parte din țigări. Dacă vă cumpărați mâncare la serviciu puteți să vă luați de acasă și vă va costa mai puțin. Acestea sunt doar două exemple despre cum se pot pune bani deoparte pentru a cumpăra obiecte mai scumpe sau pentru a avea un fond de rezervă pe care îl puteți folosi în caz de urgență.

psihoterapeut Tedy Creștin www.adaptabil.co

ÎMPREUNĂ LA BINE ȘI LA RĂU

„Nu cred că există prosperitate individuală în cuplu, după cum nu cred că mentalități de genul «tu economisești și eu cheltuiesc» pot avea succes. În familiile echilibrate este importantă siguranța financiară a ambilor parteneri. Aceștia discută despre sursele de venit, despre priorități, plata ratelor și economii. Din transparență, discuții sincere și consens, vine și suportul unuia pentru celălalt. Orice familie poate fi pusă în fața unor provocări: șomajul unuia, pierderi financiare, o boală care presupune cheltuieli mari etc. Dacă soții discută și decid împreună, au șanse de a trece mai ușor peste probleme. Însă o viziune în care eu cred că succesul mi se datorează mie, pe când problemele financiare sunt din cauza partenerului, nu va face ca acea relație să reziste în timp. Doar cei care cred în noțiunea de «împreună și la bine, și la rău» rezistă.”