Unii copii aleg să se revolte, alți doar dezvoltă strategii din ce în ce mai evoluate pentru a se ascunde de părinți, pentru a nu le fi descoperite greșelile.

Critica, abordare constructivă

Dacă te simți dezamăgită de ce a făcut sau nu a făcut copilul tău, încearcă să ai o abordare constructivă. Mai întâi, lasă-l pe el să se autoevalueze. Pune-i întrebări ajutătoare fără să te enervezi. Lasă-l să înțeleagă care a fost problema și de ce nu este bine. Găsiți împreună rezolvări. Vezi de ce are nevoie pentru a nu mai repeta. Poate este vorba de meditații, de mai multă atenție sau, pur și simplu, de exercițiu.

Greșeala, experiență pozitivă

Ajută-l să înțeleagă faptul că o greșeală nu te face ratat. Este vorba de un eveniment din viață și nu de o identitate pe care să și-o asume. Dacă vezi că cel mic este și el dezamăgit, arată-i că îți pasă, că-l înțelegi. Nu înseamnă că îl vei lăuda, de exemplu, că a pierdut un examen sau că a pierdut telefonul mobil, dar îi poți spune că înțelegi că este trist și dezamăgit. În plus, ajută-l să facă strategii pentru ca data viitoare să nu mai pățească așa.

Fără nervi

Lasă deoparte expresii ca „ți-am spus eu” și atitudinea arțăgoasă. Încearcă să nu te arăți niciodată nervoasă când copilul greșește. Mai ales, nu spune că îl iubești mai puțin sau nu îl mai iubești deloc. Ar trebui să știe că se poate baza pe tine orice s-ar întâmpla. Nu înseamnă că nu îl vei pedepsi, dacă a încălcat anumite reguli, dar lasă-l să știe că tu nu-ți vei retrage afecțiunea orice s-ar întâmpla.

Sursa foto: 123rf.com