Experiențele din trecut, așteptările, imaginația, complexele, speranțele, sentimentele – toate ne influențează experiența sexuală. Sănătatea fizică, dar și cea psihică, nu sunt nici ele de neglijat.

Gândurile negative, inamicul vieții intime

Gândurile negative pot să strice o seară frumoasă sau chiar o relație. Dacă te aștepți tot timpul la ce e mai rău și te gândești că nu va merge, s-ar putea ca „profețiile” tale să se împlinească. Nu, nu ai capacități de medium, ci îți programezi nereușita. Și alte probleme pe care le ai mereu în gând te pot îndepărta de la ce faci pe moment și să te facă să nu îți mai ardă de dragoste. Dacă te gândești mereu la ce nu ai rezolvat la serviciu sau în gospodărie, nu vei reuși să te relaxezi și să te simți bine. Depresia este și ea un factor important care poate amenința viața sexuală. Netratată la timp, va avea consecințe negative și asupra apetitului erotic.

Amintirile, dușmani sau prieteni

Tot ce ai trăit alături de actualul partener, dar și în trecut te poate afecta. Amintirile frumoase sau, din contră, experiențele neplăcute te influențează și în prezent. Chiar o anumită melodie pe care ai ascultat-o fie într-un moment bun din viața ta, fie într-unul în care lucurile nu mergeau atât de bine te poate influența aducându-ți acea stare de spirit. În plus, dacă așteptările și de visele tale sunt departe de realitate, vei fi nefericită chiar în condițiile în care alte femei în locul tău s-ar putea simți foarte bine. Și faptul că nu ești mulțumită de felul în care arăți poate avea efecte negative asupra vieții sexuale. Dacă în loc să savurezi momentul te gândești că nu arăți prea bine, că te-ai mai îngrășat, vei fi crispată. Relaxează-te! Soțul tău cu siguranță nu stă să îți observe în acele momente celulita.

Mici trucuri de efect

Obișnuiește-te cu ideea că femeile și bărbații gândesc altfel. Nu îl lăsa pe el să-ți ghicească dorințele, ci exprimă-le. Nu te aștepta ca totul să meargă bine din prima, ci ține seama că dictonul „practica te face perfect” se aplică și în acest caz. Există mici trucuri care te pot ajuta. De exemplu, masarea picioarelor este un gest care excită puternic. De ce? Pentru că zona din creier care răspunde de partea senzorială a acestei zone din corp se află chiar lângă cea care răspunde de organele genitale. Substanțele afrodisiace au mai ales legătură cu îmbunătățirea circulației sangvine în zona capului. Astfel, tratamentele cu ginseng, ginko-biloba și L-Arginină vor avea ca efect și îmbunătățirea vieții intime. Afrodisiace naturale sunt și scorțișoara, plăcinta cu dovleac, lavanda, brânza sau friptura de vită – din același motiv. În schimb, cafeina, nicotina și lipsa somnului sunt inhibante.

Psiholog Valentin Pescaru,  Tel. 0745.074.845

Psiholog Valentin Pescaru, Tel. 0745.074.845

 Creierul, centrul erotismului

”În creier se află centrii nervoși care stau la baza actului sexual. Aici se obține pentru prima dată senzația de excitație. Din acest punct de vedere, imaginația joacă un rol important. Creierul este și centrul tuturor celorlalte emoții. Drept pentru care, orice trăire negativă (teamă, frustrare, îngrijorare etc.) influențează capacitatea individului de a simți dorința. De aceea, înainte de a avea un act sexual, mintea ar trebui să fie golită de astfel de gânduri. Mișcarea, sportul, plimbările, muzica, dansul, călătoriile etc. ajută la eliminarea stărilor neplăcute. Un rol important îl joacă și tehnicile de meditație de orice tip, care educă persoana să-și controleze gândirea. Este indicat și să creezi o atmosferă plăcută: muzica, lumina difuză, un pahar de șampanie etc. – toate acestea sunt locuri comune, dar ajută mintea să se relaxeze. Chiar dacă aceste „trucuri” sunt foarte cunoscute, extrem de puțini le folosesc în viața reală și apoi se întreabă ce nu merge bine. Dorința nu este ceva ce vine de la sine, ea trebuie întreținută, iar starea psihică joacă un rol important”