Toate acestea trebuie cumpărate din buzunarul părinților. Poate părea normal să iei cărți și rechizite, dar când profesorii au liste interminabile cu necesarul de cumpărat la începutul anului, devine descurajant. În plus, mulți părinți cotizează din greu pentru dotarea școlilor. Cumpără laptopuri, proiectoare, renovează clase din banii lor. Așa că, pe părinți îi costă învățământul ”gratuit” un procent mare din salariu.

Cât îl costă învățământul ”gratuit” pe părinte

Ministrul Educației a făcut o afirmație hilară și controversată. În fapt, a spus public ceea ce toți știau deja: învățământul de stat din Români NU este gratuit. ”Educația e gratuită conform Constituției. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate. Copilul nu plătește nimic”, a declarat ministrul Liviu Pop. Am putea răde, dacă situația nu ar fi de-a dreptul tragică. Faptul că învățământul nu este total gratuit, măcar pentru anumite categorii sociale care nu-și permit, duce la creșterea ratei abandonului școlar. În România, aproape doi din 10 elevi nu termină liceul (19,1 %).

Bugetul familiei. 10 sfaturi pentru a scăpa de datorii

Un salariu doar pentru necesarul școlar

Site-ul portalinvatamant.ro a calculat la începutul anului școlar care sunt costurile medii pe care o familie cu un singur copil la școală trebuie să le acopere. Un an de educație în costă pe părinte între 1500 și 2500 de lei. Ce faci, în acest caz, atunci când familia nu stă pe roze, dar vrei ca micuțul să aibă șanse la un viitor mai bun? ”Toți ne dorim ceea ce este mai bun pentru copilul nostru. Ca urmare, toți facem sacrificii”, observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. ”Dacă nu sunt bani pentru cursuri extrașcolare sau pentru meditații, ne preocupăm să-i cumpărăm culegeri sau materiale de pe care să lucreze acasă împreună cu tine sau cu alți colegi. Dacă nu poți nici asta, îi printezi fișe de la consursuri școlare sau alte materiale gratuite, astfel încât să suplinească lipsurile”, spune ea.

Cum să-ți determini copilul să iubească școala și să aibă note mari

Pericolul abandonului școlar

Ne putem întreba, de ce costă învățământul ”gratuit” atât de mult. De ce nu au toți copiii același start în viață? Cei din familiile sărace, chiar dacă sunt inteligenți și talentați, vor avea mai puține șanse decât cei din familii care își permit să plătească mai mult. Cei care nu au bani nici de caiete sau de fondul clasei sunt în pericol de abandon școlar, ceea ce îi va face să fie toată viața asistați social și să fie la limita sărăciei. Statul ar trebui să vină cu o soluție la această problemă spinoasă.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com