Adolescenții sunt impulsivi și pot face greșeli. Acum, copilul tău vrea să se tatueze, dar ceea ce i se pare acum ”super cool”, în câțiva ani s-ar putea să nici nu-i mai placă. Ar putea avea probleme la un anumit loc de muncă din cauza lui. Cum să-l determini să nu facă o prostie pe care să o regrete, mai târziu (dacă ăsta e modul în care vezi tu lucrurile)? Sigur, se poate și șterge, dar procesul e mai dureros și costă mai mult decât tatuajul propriu-zis. Și uneori, tot mai rămân urme.

Reacționează cu calm și înțelegere

E bine să reacționezi cu calm și înțelegere atunci când îți spune că vrea să se tatueze”, te sfătuiește psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Negația și critica directă duc la blocarea comunicării. În acest caz, adolescentul va respinge direct tot ce vine de la părinte. În momentul în care el se simte înțeles și acceptat așa cum este, se deschide și crește gradul de sinceritate. La această vârstă, el nu îi apreciază pe cei care îi dau sfaturi ”de sus”, condescendent sau superior pentru că sunt mai bătrâni și mai experimentați decât el”, spune specialistul.

Cum să-l faci să te asculte

Un adolescent primește mult mai ușor informația de la un egal care cooperează împreună cu el”, este părerea psihoterpeutului. ”De aceea, este util să construiești o relație de încredere și cooperare cu copilul tău, pentru ca opinia ta să conteze pentru el. Atunci când legătura voastră este consolidată, când comunicarea este sinceră și deschisă, e util să vorbești cu el despre riscurile pe care le presupune faptul că vrea să se tatueze. Fără o relație sinceră de apreciere, o interdicție provoacă tânărul să o încalce. Scopul tău ar trebui să-l faci să conștientizeze că orice hotărâre pe care o ia are consecințe. Orice decizie e urmată și de asumarea efectelor sale, bune sau rele”.

Ajută-l să conștientizeze riscurile la care se supune dacă vrea să se tatueze

Provoacă-l să cântărească avantajele și dezavantajele faptului de a avea un tatuaj. Pune-i la dispoziție informații medicale despre riscurile acestei operații. Chiar dacă, de cele mai multe ori este sigur și rana se vindecă ușor, există riscul unei infectări. De aceea, dacă până la urmă se decide, salonul trebuie ales cu grijă. Și chiar dacă a beneficiat condiții de maximă igienă, persoana care s-a tatuat nu poate dona sânge. Motivul este riscul de infectare cu virusuri, inclusiv HIV. Deci, ar trebui luat în calcul și acest lucru, chiar dacă, statistic vorbind, aceste probleme nu apar atât de des.

Așa ajuți adolescentul complexat

Condiții pe care poți să i le pui dacă vrea să se tatueze

Dacă, touși, decide să-l facă, ar fi bine să aleagă o zonă a corpului mai puțin vizibilă și tatuajul să fie de mici dimensiuni. Încă nu știe ce vrea să facă în viață. Dacă, peste ani, va dori să lucreze într-o bancă și va fi respins din cauza desenului mult prea vizibil? Pe de altă parte, așa cum i s-au schimbat gusturile până acum, este foarte posibil să și le schimbe și în viitor. Ce va face atunci? Totodată, dacă nu ești total de acord cu gestul lui, poți alege să nu-l finanțezi. Astfel, va fi nevoit să își câștige singur banii. Poate după ce va munci pentru ei, nu va mai dori să-i ”arunce” pe așa ceva. Și chiar dacă va merge până la capăt, a strânge suma necesară va fi un bun exercițiu pentru viitor.

Poate fi un exercițiu de a lua o decizie

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Ar fi bine ca scopul tău să nu fie acela de a manipula adolescentul spre alegerea ta, ci de a-l face conștient de consecințele alegerilor sale. Altfel, relația cu el va fi afectată pe termen lung. Este folositor să aibă oportunitatea de a-și asuma hotărârile pe care le ia. În câțiva ani, va fi nevoit să ia multe decizii și să suporte urmările lor. Până la urmă, un tatuaj nu este o problemă de viață și de moarte, cu repercusiuni majore. Deci, ar putea fi o bună oportunitatea de a-și exersa libertatea și de a conștientiza rezultatele pe care le au alegerile lui în lumea reală.”

Citește și: Extravaganța la adolescenți e un strigăt de ajutor