Ar fi bine să decizi care este bugetul pe care îl acorzi copilului tău pentru lucruri care nu sunt neapărat necesare. Ar trebui să fie o sumă față de care să vă simțiți confortabil. Nu ar trebui ca o jucărie să vă facă gaură în buget și să nu mai aveți cu ce plăti întreținerea. Astfel, dacă obiectul cerut de el nu se încadrează în această sumă, poți spune că nu îl cumperi.

Explică-i de ce refuzi să-i cumperi ceva

Contează foarte mult cum îl refuzi când îți cere să-i cumperi ceva. Dacă doar îi spui că nu se poate și țipi la el să înceteze, nu vei ajunge la niciun rezultat. Ai putea să îi explici că aveți alte lucruri urgente de plătit, că strângeți bani pentru o vacanță cu familia sau pentru cursurile de teatru pe care își dorește atât de mult să le facă. În plus, poți să îi mai zici că mai are, de exemplu, alte mașinuțe și una nouă nu-și mai are locul.

Pune condiții atunci când cedezi

Dacă, până la urmă, ai de gând să-i cumperi jucăria nouă, ai putea să-l rogi mai întâi să sorteze jucăriile vechi și să doneze copiilor mai puțini norocoși o parte dintre ele. Ai mai putea și să-i spui să aleagă un model mai ieftin, față de cel pe care îl ceruse la început. Psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu recomandă ”să faceți educație financiară în familie. Ar ajuta cărțile pe această temă de Robert Kiyosaki. Acesta explică într-un mod accesibil noțiuni ca bugetul, venitul, cheltuielile, deficitul etc.”

Învață-l că valoarea nu stă în lucururi

Dacă îi oferi copilului pe tavă tot ce cere, va învăța că poate să obțină lucrurile fără efort și va cristina radulescu-ion psihologîncerca să facă așa toată viața. Va avea o toleranță scăzută la frustrare. Se va enerva ușor, va fi invidios și va suferi din cauza acestui comportament. Învață-l să facă diferența între lucrurile scumpe și cele cu adevărat valoroase. Prin faptul că nu are tot timpul ceea ce-și dorește, micuțul va aprecia cu adevărat atunci când primește ceva. Este bine să mai învețe și să facă diferența dintre dorință și nevoie. Mai ales, trebuie să înțeleagă că valoarea unui om nu o dau hainele pe care le poartă sau telefonul pe care îl are. Dacă și-ar însuși toate aceste lucruri de mic, vei preîntâmpina numeroase comportamente negative, cum ar fi crizele de nervi.”

Sursa foto: 123rf.com