”În ultimii ani, utilizarea rețelelor sociale de către copiii cu vârste mai mici decât cele admise a crescut, ajungând la 65% in 2013. Iar procentul copiilor care au peste 100 de contacte pe o astfel de rețea a crescut de la 8% la 66% in intervalul 2010 – 2013. În România, spre deosebire de alte țări, se pare că Facebook încă este principalul site de socializare, 99% dintre copii menționând acest cont ca fiind principalul canal de comunicare”, arată un studiu publicat pe siteul Microsoft România.

Date îngrijorătoare:

  • 18% dintre copii acceptă toate ‘cererile de prietenie’ pe care le primesc, procent dublu față de eșantionul European (7 țări care au fost incluse in studiu). Acest comportament îi face cei mai expuși riscurilor online legate de comunicare.
  • numărul de contacte pe care un copil îl are în ‘lista de prieteni’ a contului de pe o platformă de socializare online este deseori considerat ca fiind un indicator riscului la care copilul este expus. în România situația are de ce să fie îngrijorătoare, cu 4 din 10 copii având peste 300 de contacte, și aproape 3 din10 având între 100 și 300 de contacte.
  • În România experiențele online negative sunt raportate în mult mai mare proporție de fete decât de băieți, cu o diferență de 13%, față de 7% la nivelul tuturor țărilor . Există o creștere a probabilității de a avea astfel de experiențe odată cu înaintarea în vârstă, distingându-se trei etape care se suprapun peste ciclurile de învățământ: 19% la copiii din ciclul primar, în jur de 25% la cei din ciclul gimnazial și 38% pentru adolescenții de la liceu.
  • copiii întâlnesc situații neplăcute pe internet (în România mai mult decât în alte părți);  probabilitatea de a întâlni situații neplăcute pe internet pare să fie asociată cu utilizarea dispozitivelor mobile; pare astfel să se confirme ‘ipoteza utilizărilor’, conform căreia, cu cât copilul utilizează mai mult internetul, cu atât întâlnește mai multe oportunități online, dar este de asemenea expus la mai multe riscuri.