Datoria unui părinte este de a observă talentele celui mic încă de la vârste fragede şi apoi de a le „cultiva”. Află cum ai putea să-l ajuți să-și urmeze pasiunea de la Jesica Zamfir, deţinătoarea titlului de Masterchef în anul 2014. Chiar dacă, pe parcurs, va renunța la visul de a ajunge ”chef”, este bine să știe să se hrănească în mod corect. Indiferent dacă este băiat sau fată, îi va fi de folos să știe să gătească și să aleagă alimente sănătoase.

Educație pentru sănătate

Jesica Zamfir

Jesica Zamfir

Este foarte important pentru copil să îi oferi o educaţie despre ce este bine să mănânci, mai ales în această eră în care obezitatea are o incidenţă de aproximativ 27% în rândul copiilor. Este de prisos că îi explici în magazin că dulciurile nu sunt bune. Nu îl vei convinge să renunţe la ele. Însă, dacă îmbraci toată morala în poveste şi joc, totul devine interesant. Desigur, nu ne vom abate de la realitate, pentru că problema nutriţiei la copii este cât se poate de reală,” explică Jesica Zamfir.

Ce trebuie să ştii că să devii Masterchef?

Titlul de Masterchef este o distincţie dată celui care reuşeşte să prepare un fel de mâncare care să înglobeze atât calități nutritive, cât şi artistice. Alimentația este un element deosebit de important, care ridică de cele mai multe ori probleme atât în cazul adulţilor, dar, în special, în cazul copiilor. Cu toate acestea, problemele referitoare la nutriţie pot fi rezolvate printr-o educaţie alimentară corectă, realizată încă din copilărie. Părintele este primul lui profesor și în această privință. Este bine să înţeleagă principiile unei nutriții sănătoase: nu este important doar aspectul mâncării, ci, mai ales, conţinutul ei nutrițional.

Iată care sunt principalele calități ale unui Masterchef:

1. Modestia – această este o calitate primară a unui masterchef, ce vine însoţită de respectul pentru ceilalţi participanţi. Copiii sunt învăţaţi să aprecieze muncă celorlalţi concurenţi şi să accepte modeşti aprecierile juriului. Întodeauna, este loc de mai bine şi mereu trebuie să fie în concurenţă cu ei înşişi.

2. Pasiunea pentru gătit – când spui gătit, spui emoţie. Nu doar alimente. Acestea trebuie să transmită un gând, o idee, o emoţie şi să sensibilizeze degustătorul. Aici intervine arta, designul, chimia, matematică, poezia şi… cam toate ştiinţele adunate într-o farfurie!

3. Atenţie la detalii – desigur că pentru un copil atenţia la detalii este ultima grijă, însă dacă îşi doreşte să obţină titlul de masterchef cu siguranţă experienţă alături de Jessica îl va disciplină.

4. Ingeniozitatea – socoteală de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. De aceea, copiii vor avea de trecut situaţii în care vor fi nevoiţi să improvizeze, să schimbe unghiul de abordare şi să poată trece peste orice impediment încrezători în sine şi în preparatul lor.

5. Atenţia distributivă – în bucătărie este necesar că un masterchef să poată face mai multe lucruri simultan, lucru ce îi va dezvoltă copilului abilităţile de orientare, nu numai în bucătărie, ci în orice sens. Calcularea bugetului, a informaţiilor nutriţionale dar şi terminarea preparatului la timp poate fi o proba de foc.

Sursa foto: shutterstock