Este important să descoperi din timp semnele îngrijorătoare atunci când copilul tău e deprimat și să acționezi. Cu cât mai mult durează situația, problema se cronicizează și e mai greu de tratat. În plus, poate apărea riscul sinuciderii.

Citește și: Semnele depresiei la copii. Cum îți dai seama că micuțul este deprimat

Copilul tău e deprimat. Este o poblemă serioasă

Părinții trebuie să înțeleagă că depresia este o problemă medical serioasă care poate afecta copilul. Nu este un moft sau ceva doar în imaginația lui. Un diagnostic cât mai aproape de realitate pus de un specialist este esențial. Iar acesta este doar începutul. Va fi nevoie de timp, tratamente, terapie psihologică și efort pentru a se bucura din nou de viață, de prieteni și de familie și pentru a reuși să-și îndeplinească bine sarcinile la școală. Nu aștepta rezultate spectaculoase în câteva zile. Ai răbdare și continua să-l ajuți.

Citește și: Așa ajuți adolescentul complexat

Copilul tău e deprimat? Cum îl ajuți

Dacă crezi că ai un copil depresiv, este important să vorbești cu el. Află ce-l neliniștește, ce simte și ce-l deranjează. Oricare ar fi cauza, ia lucrurile în serios. Poate ție nu ți se pare mare lucru, dar pentru el este. Dacă nu vrea să discute cu tine, lasă-l să înțeleagă că ești alături de el și că ți se poate deschide atunci când se simte pregătit. Încurajează-l să comunice și cu altcineva – poate un alt membru al familiei, consilierul școlar sau un prieten de încredere. Ar fi bine să vorbești și tu la școală. Dacă ești sigură că are o depresie, ar fi bine să iei legătura cu medicul de familie, cu un psihiatru sau/ și cu un psiholog.

Citește și: Încurajează-ți copilul să-și dezvolte simțul umorului

Copilul tău e deprimat. Plan de vindecare

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Copilul este o reflecție a mediului în care trăiește. Deci, dacă în familie există conflicte, divorțuri, violență, traume nerezolvate, dacă micuțul nu primește afecțiune sau încurajare, dacă nu este tratat cu căldura, toate aceste pot constitui cauze ale depresiei. De asemenea, dacă în familie există boli incurabile și persoane cu depresie, el poate replica modelul, deoarece este un bun imitator. În primul rând este util ca părinții să meargă împreună cu copilul la terapie de familie, pentru a analiza cauzele și a susține vindecarea. În a doua fază, poate exista un plan de lucru pentru reducerea simptomelor. Deși este un bun imitator, copilul este un prost interpret și analist. De multe ori, interpretează greșit stările pe care le copiază. În afara ajutorului unui psihoterapeut, părinții pot implica toate persoanele cu care micuțul vine în contact și care constituie modele sau repere pentru el (membri de familie, prieteni, educatoare/învățătoare, etc.),”spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și:

5 alimente care afectează negativ dispoziția copilului

Sursa foto: 123rf.com