Copilul spune ”nu vreau” atunci când își descoperă și explorează independența. Acest lucru poate fi frustrant pentru părinte. Va auzi foarte des ”nu vreau!”, uneori și în varianta ”nu pot!”. Deși, acesta din urmă mai semnalează nesiguranța micuțului de a face un lucru nou și teama de necunoscut. Ori, pur și simplu, nu a dobândit o anumită abilitate și consideră că este prea greu ceea ce i se cere.

Ce faci când copilul spune ”nu pot”. Cum îl încurajezi să aibă încredere în sine însuși

Copilul spune ”nu vreau”. Metode de a-l convinge să facă ce-l rogi

Atunci când ai de-a face cu un mic încăpățânat, care știe că poate face anumite lucruri, dar nu vrea, există o altă abordare. ”Îl convingi să facă ceea ce îi ceri dacă formularea este una pe un blândă și dacă îi oferi explicații referitoare la ceea ce îi ceri. De exemplu, nu îi spune răstit ”hai să plecăm din parc”, ci ”este ora mesei și de aceea, acum plecăm acasă să mâncăm”. Îi mai poți oferi alternative (dezirabile pentru tine), astfel încât orice ar alege să fie pe placul tău. Îl poți întreba dacă vrea ou fiert sau cereale la micul dejun. Ambele variante vor fi sănătoase, iar el se va simți mulțumit că este pus să-și exprime opinia asupra a ceva ce îl privește și nu i se impune o singură opțiune. Dacă este vorba să-l convingi să strângă jucăriile, transformă această activitate într-un cursă amuzantă. Cronometrează-l și notează rezultatul. În fiecare zi poate vedea dacă a depășit recordul.

„Mami, nu vreau la doctor!”. Cum îl scapi de teama de mers la medic

Laudă-l atunci când te ascultă

Psihoterapeut Cristina Radulescu Ion”Atunci când este vorba de abilități specifice vârstei lui, iar el spune că nu poate, îi poți oferi ajutorul o dată sau de două ori. Apoi, încurajează-l cu vorbe sau din priviri. La final, recompensează-l cu o laudă care să-i întărească încrederea în sine. Nu-l compara cu alți copii și nu-l lua peste picior. Nu-l pârî educatoarei sau învățătoarei ca să-l faci de rușine. Dacă refuzul lui produce o criză de nervi și știi că se va întâmpla asta, alege bătăliile pe care vrei să le câștigi și, în rest, lasă-l în pace. Astfel, nu va fi o permanentă luptă pentru putere. Oferă-i sprijin, disciplinează-l și totul va fi bine!”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Încurajează-ți copilul să-și dezvolte simțul umorului

Cum îți ajuți copilul supraponderal să slăbească și să nu se mai îngrașe la loc

Sursa: 123rf.com