Copilul se poartă urât? Multe familii se confruntă cu unul sau mai multe comportamente negative ale copilului. Manifestările negative sunt, uneori, niște stadii normale ale dezvoltării copilului.

De exemplu, majoritatea copiilor trec printr-o perioadă în care refuză să facă orice le ceri, ca semn că își doresc și-și manifestă independența. În alte situații, purtarea urâtă semnalează că este ceva în neregulă cu micuțul.

Citește și: 7 moduri prin care poți întârzia dezvoltarea creierului copilului tău

Se poate purta urât pentru că-i este foame, sete sau este obosit. Alteori, este vorba de o nevoie psihologică neîmplinită, cum ar fi de timp petrecut cu părintele, de atenție, să se simtă important etc. Mai reacționează negativ și atunci când este pus în fața unei situații necunoscute sau este copleșit de stimuli, cum ar fi într-un parc de distracții zgomotos și aglomerat. Se mai întâmplă să imite ceea ce a văzut la colegi sau la televizor. În acest caz, trebuie corectat cu fermitate. Evenimentele traumatice pot fi factorii declanșatori și ei au nevoie de terapie cu un specialist.

Citește și: Și copiii suferă de tulburări de respirație în timpul somnului

Copilul se poartă urât pentru că are toleranță scăzută la frustrare

”Nevoile primare ale oricărui om, dar mai ales copil, sunt cele de hrană, de afecțiune și de securitate. Pe măsura ce crește, la aceste nevoi se mai adaugă cele de statut, de afiliere și așa mai departe”, explică psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Când acestea nu sunt împlinite poate apărea comportamentul opozant sau provocator. În plus, ”în spatele acestuia se află fie o toleranță scăzută la frustrare, fie de inconsecvența părinților în stabilirea unor limite firești și normale. De exemplu, îi spun că este pedepsit, dar o oră mai târziu cedez și-i cumpăr obiectul pe care și-l dorește. Dacă este vorba de toleranță scăzută la frustrare, micuțul vrea împlinirea dorinței pe loc. Nu este capabil să depună efort, să aștepte sau să facă un sacrificiu pentru a opține ce vrea”, adaugă specialistul.

Comportamentul urât poate marca un stadiu normal de dezvoltare

Copilul se poartă urât? Partea bună este că, dacă suntem atenți, ne putem da seama ce cauzează comportamentul negativ. Nu este suficient să corectezi greșeala, ci să mergi la cauza ei. În plus, dacă vei încerca să te porți cu dragoste, îl vei calma rapid și-l vei face, cu timpul, să renunțe la modul greșit de a acționa. Dacă este vorba de un stadiu normal de dezvoltare, îți vei aminti că și tu ai trecut prin aceleași lucruri la vârsta lui sau vezi acest lucru și la alți micuți. În acest caz, te poți relaxa. Va trece și această fază. Bineînțeles, nu vei accepta orice manifestare negativă și-l vei disciplina, dar nu este un motiv de îngrijorare.

Copilul se poartă urât pentru că are o nevoie neîmplinită

Dacă are o nevoie fizică neîmplinită, ca mamă îți vei da seama. Verifică dacă are nevoie de o gustare, apă sau odihnă.

Atunci când vrea să fie băgat în seamă, vei vedea că pune foarte multă energie în ceea ce face. Cu cât este mai disperat să-ți atragă atenția, înseamnă că de asta are nevoie mai mult. Un alt indiciu este că același comportament agresiv apare în locuri diferite sau că încetează să facă un lucru negativ, pentru a începe altul. Atunci când ceea ce face el pentru a atrage atenția nu funcționează, va încerca altceva.

În aceste cazuri, nu este o soluție să țipi la el sau să-l disciplinezi aspru. Micuțul spune în felul lui că are nevoie de dragostea și ajutorul tău. Apropie-te cu blândețe, dar și cu fermitate. Așează-te la nivelul lui și fă-l să te privească în ochi. Spune-i că ceea ce face nu este acceptabil și fă-l să se oprească. Apoi, vezi care era cu adevărat problema lui și încercați să o rezolvați.

Nu ceda șantajului atunci când copilul se poartă urât

”Este importantă consecvența părinților în educație. Dacă spun ceva, dar mă răzgândesc, acest lucru ar trebui să fie o excepție. Frustrarea copilului vine și din cauza de a recunoaște emoțiile pe care le simte și, implicit, incapacitatea de a le gestiona. Recomand jocuri și cărți prin care să învețe care sunt principalele emoții (bucurie, tristețe, furie, dezgust, rușine), cum să le recunoască și să le gestioneze. De asemenea, este important să învețe diferența dintre ”am nevoie” și ”îmi doresc”. Aceasta îl va ajuta pe viitor în viață. Atunci când apare o ciză de tantrum, nu-i da prea mare importanță. Dacă îi dai multă atenție, chiar și negativă, îi oferi putere și un instrument pe care-l va folosi de câte ori vrea. Spune-i că-i rușinos să se poarte așa și că el e singurul care pierde. Pe tine nu te afectează deloc. Nu ceda șantajului emoțional și judecă situația din perspectiva părintelui adult, nu a copilului,” spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com