Copilul preferă doar compania adulților. Nu se joacă cu alți copiiCopilul preferă doar compania adulților?  Nu se joacă cu alți copii. Acest lucru s-ar putea să te îngrijoreze. Află ce spune psihologul despre această situație. 

Atunci când copilul preferă doar compania adulților, e mai singuratic, părinții își fac griji. Acest lucru pare nefiresc și ar putea să te îngrijoreze. Nu ar trebui să te alarmezi, dar nici nu este o situație pe care să o treci cu vederea. Sunt lucruri pe care ai putea face să-l ajuți să-și facă prieteni de vârsta lui.

De ce copilul preferă doar compania adulților

E bine să-ți dai seama de ce se preferă compania adulților. ”Ar putea avea un grad ridicat de anxietate față de interacțiunile sociale”, observă psihoterapeutul Cristina Ion Rădulescu. În acest caz, ”așa se simte în siguranță și primește un anumit tip de atenție și afecțiune. Este obișnuit cu acest lucru și se simte validat ca persoană”.

Învață-l să-și facă prieteni de vârsta lui

Vorbește cu copilul tău și află și de la el de ce se ferește de prietenia cu cei de vârsta lui. Poate nici măcar nu conștientizează asta sau poate este o anumită conjunctură. Întreabă și educatoarea sau profesorii, vecinii etc. cu care interacționează cel mai des și află de la ei ce părere au. Poate ei văd mai bine problema. Oferă-te să-l ajuți, dacă are nevoie. Învață-l cum să se poarte cu cei de vârsta lui, cum să se facă plăcut. Astfel, nu va mai fi în situația în care copilul preferă doar compania adulților.

Ajută-l să socializeze

Prin povestioare, filme sau exemple își poate însuși concepte cum ar fi empatia. Poate înțelege că este nevoie de o anumită reciprocitate a gesturilor de bunăvoință față de persoana cu care vrei să te împrietenești. Arată-i ce frumos e să împărtășești cu cineva visele tale, gândurile tale. Totdată, copilăria este frumoasă și prin joacă, principala îndeletnicire. Ori, fără tovarăși de vârsta lui nu are niciun farmec.

Citește și: Ce faci când copilul nu se înțelege bine cu colegii de școală

Sursa foto: 123rf.com