Vezi mai mulți copii că se joacă împreună, dar al tău stă de o parte. Copilul nu e sociabil. La școală nu își face prieteni și stă tot timpul singur în bancă.

Este doar felul lui de a fi sau e o problemă de adaptare? Vezi ce spune psihologul. Copilul nu e sociabil? Dacă să te îngrijorezi sau nu că ai un copil timid, ”depinde foarte mult de vârsta pe care o are”, este de părere psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Copiii până la vârsta de trei ani nu caută compania celor de vârsta lor. Se joacă singuri sau vor să interacționeze cu adulții. ”În general, micuțul care frecventează grădinița învață să colaboreze, să respecte persoana cu autoritate și regulile unui grup”.

Cunoaște-l mai bine

Îți faci griji pentru că nu e sociabil? Ar fi bine să-ți cunoști bine copilul. Fă-ți obiceiul să vorbești cu el. Nu îl critica tot timpul când discutați și nu-l chestiona ca la poliție. În schimb, lasă-l să spună tot ce-i trece prin cap. Astfel, se va obișnui să comunice cu tine și vei afla când are probleme. Dacă-l cunoști bine, vei ști cu siguranță dacă faptul că nu este atât de sociabil reprezintă cu adevărat o problemă sau nu. Dacă este introvertit, înseamnă că are o caracteristică înnăscută și care nu poate fi modificată. Nu se va simți bine dacă îl silești să socializeze. Bineînțeles, există și cazuri extreme, în care este vorba de o afecțiune din spectrul autist, dar atunci există și alte semne. Dacă suspectezi ceva, o vizită într-un cabinet psihologic poate fi benefică. Și în cazul unei timidități extreme, specialistul i-ar putea fi de ajutor.

Copilul nu e sociabil? Vorbește cu el

Dacă el spune că la școală nu se simte bine și nu și-a făcut prieteni, înseamnă că este o problemă. Nu-i oferi tu soluția, ci pune-i întrebări ca să descopere el de ce nu reușește să se integreze și care ar putea fi soluția. În plus, puteți face împreună un plan. Îi poți sugera să îi respecte pe ceilalți copii, să le ofere prietenia, dar și să se țină departe de glume proaste, de comportamente negative, să nu-și bată joc de colegi etc. Totodată, ajustează-i așteptările. Poate nu va deveni cel mai popular din clasă sau nu va fi înconjurat de zeci de prieteni. Totuși, unul-doi amici adevărați sunt mai de preț decât o ”gașcă” mare pe care nu te poți baza la nevoie. Niciodată nu te pot aprecia toți. Unii te plac, iar alții nu. Asta este viața.

Citește și: Ce să NU faci pentru a contribui la dezvoltarea armonioasă a copilului tău

Copilul nu e sociabil. Ajută-l să-și facă prieteni

Vorbește-i și despre prietenii pe care îi ai tu. Arată-i că nici tu nu ai prea mulți prieteni adevărați și nu toată lumea te apreciază, iar acest lucru este absolut normal. Sugerează-i să aleagă dintre copiii din clasă doi-trei care îi plac și să se apropie de ei, să găsească preocupări comune și să se joace împreună. Ar putea să își facă amici ajutându-i sau împărțind cu ei o ciocolată. Poți să îi dai o mână de ajutor invitând un coleg sau doi acasă. Dacă socializarea propriu-zisă îi face probleme, ar fi bine să vă întâlniți cu alte familii cu copii de vârsta lui cu care să interacționeze și să se obișnuiască să fie în comunitate.

Citește și: Inteligența emoțională la copii

Oferă-i ocazii de socializare

Psihoterapeut Cristina Radulescu Ion”Copilul nu e sociabil. Chiar dacă într-o primă etapă de viață nu se joacă cu alți copii, ci alături de ei, e important să-l ajutăm să-și facă prieteni. Poți să-i organizezi o petrecere de ziua lui la care să-i inviți colegii, să stabilești întâlniri în parc sau acasă. Dă-i voie să meargă în excursiile organizate de grădiniță sau școală. Astfel, va avea ocazii să socializeze. Participarea ta ca mamă trebuie să fie discretă și doar în slujba lui. Nu vei certa ceilalți copii că nu se joacă cu el, dar poți să le sugerezi că poate fi un bun membru în echipa lor de fotbal și enumeră una sau două calități pentru ca el să se simtă valorizat. Învățăm să fim ființe sociale. Așadar, este necesar să profităm de toate trucurile posibile. Îl poți înscrie la un sport de echipă. Așa va învăța să colaboreze, să-i accepte pe ceilalți și își va însuși fair play-ul. Mai implică-l în activități care presupun interacțiunea cu alti copii, dar si expunere. De exemplu: cursuri de teatru de dezbatere publică,  studiul unii instrument muzical cu participarea la orchestră etc. Chiar daca la inceput copilul poate ca va refuza, îi vei spune că se poate retrage doar după ce a încercat să participe o săptămână sau două,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com