Copilul este neatent la școală. Învățătoarea sau profesorii lui ți se plâng. Îl vezi și tu acasă că nu prea are tragere de inimă la lecții. Tot timpul ar vrea să facă altceva, este distras ușor și foarte greu o scoateți la capăt. Află ce te sfătuiește psihologul nostru să faci pentru a remedia situația.

”Implică-te mai mult în activitățile copilului tău, chiar dacă asta înseamnă să faci sacrificii în plan profesional. Acestea sunt pe termen scurt sau mediu, pe când beneficiile timpului petrecut cu micuțul vor fi inestimabile. Susține-l și ajută-l să se concentreze și să fie atent la școală și atunci când își face temele acasă. Stimulează-l și exploatează la maximum potențialul lui. Nu în ultimul rând, este important să-ți educi și tu răbdarea pentru a-i oferi cel mai bun exemplu în acest sens”, te sfătuiește psihoterapeutul.

Dependența de internet dăunează învățatului

Alimentația dezechilibrată îl poate face neatent la școală

O altă cauză a neatenției copiilor o reprezintă și alimentația dezechilibrată. Prea multe dulciuri, mâncăruri procesate (tip fast-food, prăjeli, mezeluri etc.) exicitanți (cacao, energizante etc.) pot scădea capacitatea de concentrare. Anemia poate da și ea aceste simptome, la fel și ADHD-ul. De aceea, dacă ți se pare că suferă de deficit de atenție, este important să mergi cu el la medic pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat. În plus, o dieră echilibrată îl va ajuta pe copil să-și atingă potențialul în ce privește concentrarea, memoria și atenția.

Află dacă nu cumva are ADHD (tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție la copii)

Alimentația care îl ajută să fie atent la școală

– acizii grași Omega 3 (pește gras, carne de pasăre, semințe, uleiuri și ouă);

– proteine (carne, pește, leguminoase, lactate);

vitamina B 12 (carne – mai ales ficat, produse lactate, ouă, fructe de mare, pește);

– toate celelalte vitamine (legume și fructe colorate, preferabil crude – este importantă o dietă ”în cât mai multe culori”).

De ce ai nevoie pentru a face educație Montessori la tine acasă

Principalii vinovați pentru care este neatent la școală

”Există un cumul de factori pentru care copiii din ziua de azi se concentrează mai greu și se plictisesc repede. Cred că principalii vinovați sunt multitudinea de stimuli pe care o au în jur. Există tehnologia care captează atenția, jocuri și atracții viu colorate. Micuții au parte de cele mai multe ori de sarcini care sunt răsplătite imediat pentru îndeplinirea lor. Acest lucru îi face să fie orientați în a obține repede ceva. Nu mai vor să facă un efort susținut pe o perioadă mai lungă și să amâne recompensa. Neîndeplinirea obiectivului în termen foarte scurt generează frustrare. Ca urmare, de cele mai multe ori, reunță la a mai încerca.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com