De multe ori, în bunele lor intenții, părinții și bunicii exagerează, iar copilul ajunge un răzgâiat greu de mulțumit. Acesta va suferi un șoc la școală și apoi în viață atunci când lucrurile nu vor mai merge exact cum vrea el, așa cum a fost obișnuit de mic. Psihoterapeutul Lavinia Țânculescu îți oferă câteva sfaturi pentru ca să știi cum să obții echilibrul dificil înter iubire și răsfăț.

Limite bune pentru copilul tău

„Sunt lucruri pe care nu le poate face. De exemplu, nu poate avea toate jucăriile dintr-un magazin, nu poate face orice dorește într-o grupă de grădiniță, nu poate țipa într-un mijloc de transport etc. Privirile critice din jur, adică norma socială întruchipată de acestea, îl vor amenda imediat”, remarcă psihoterapeutul. De aceea, părinții și bunicii ar trebui să îl pregătească pe copil pentru viața din afara familiei. Trebuie să înțeleagă că nu totul este permis și că nu poți avea întotdeauna tot ce îți dorești și face tot ce-ți trece prin cap. Dacă părinții sar să îndeplinească cea mai mică dorință a copilului și îl copleșesc cu daruri, îi va fi foarte greu mai târziu când, evident, nu va putea avea tot ce ar vrea.

Lecții pentru viitor

În plus, în prezent va ajunge să nu se mai bucure de jucăriile pe care le are. Se va plictisi repede de ele și își va dori mereu altele. În schimb, un cadou așteptat timp de câteva luni (cum ar fi la Crăciun sau de ziua lui), va fi mult mai prețuit. Dacă nu îi cumperi încă o mașinuță chiar dacă ai banii necesari sau dacă nu îi mituiești profesorii ca să ia o notă mai mare decât merită, nu înseamnă că ești o mamă rea. Din contră, îi dai lecții neprețuite pentru viitor. Astfel, copilul tău va învăța că poți fi fericit și cu mai puține lucruri și că există consecințe pentru faptele tale cum ar fi: dacă nu înveți, ești taxat cu o notă mică. Cel care este ajutat prin mijloace ilicite va trage concluzia că așa te descurci în viață. Ajuns adult este foarte posibil să aștepte ca alții să îi facă treaba sau să mușamalizeze greșelile lui.

Lavinia Tanculescu

psihoterapeut Lavinia Țânculescu

Frustrare și sentiment de neputință

„Un aspect important este obișnuirea copilului cu limitele și cu disciplina. Oricât de restrictive ar părea aceste două cuvinte, sunt extrem de importante pentru că au legătură directă cu ideea de siguranță pe care cel mic o percepe. Dacă i se permite orice în familie, dar se izbește de împotriviri în societate, se va confrunta foarte curând cu frustrarea și cu sentimentul de neputință în a accepta restricțiile și normele sociale. Îmi amintesc de cazul unui școlar căruia nu i s-a spus să nu se scobească în nas în public, ba chiar cei mari râdeau amuzați când făcea asta. La vârsta clasei I a ajuns bătaia de joc a colegilor. A păstrat această tară în respectivul colectiv de elevi până s-a confruntat cu experiența traumatizantă a rejectării din partea celorlalți și a fost mutat din clasă.”

Sursa foto: 123rf.com