CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

La școala online i se închide constant microfonul pentru că face gălăgie. I s-a pus ștampila de ”oaie neagră”, iar el pare să-și facă din asta un titlu de mândrie. Orice mamă își dorește tot ce este mai bun pentru copilul ei.

Citește și: ”Oaia neagră”, un simptom al întregii familii

De ce se poartă urât ”oaia neagră”

Atunci când al tău este respins în mod constant de către ceilalți, iar uneori, pe bună dreptate, ai putea avea mai multe opțiuni: lași capul în pământ și te rușinezi ori te revolți împotriva lumii care îți nedreptățește odorul. Totuși, există și varianta de mijloc, în care să încerci să înțelegi mai bine de ce face anumite lucruri, iar apoi să poți lucra alături de profesori, psihologul școlar, familie, prieteni și specialiști pentru a-l ajuta.

Este ”adevărat că oile negre sunt cele mai vizibile, însă nu înseamnă că ele nu pot urma un păstor bun. Întrebarea e: cum sunt ele călăuzite?”, se întreabă psihologul Mara Isac. Specialistul explică: ”micuții trăiesc într-un anumit context de viață, de unde primesc educația necesară sau de unde se imprimă o influență asupra comportamentului lor. Există o multitudine de factori care determină felul în care ei se poartă. În plus, este foarte important cum gestionează părinții eventualele purtărinegative”.

Ține minte: copiii nu vor cu orice preț să fie dificili, să fie excluși sau pedepsiți, dar uneori, este singurul mod în care primesc atenție. De obicei, ”oaia neagră” se poartă așa pentru că nu știe cum să-și exprime o nemulțumire, o durere sau o nevoie neîmplinită. Este important că măcar, noi, că părinți, să nu-i etichetăm, să nu le spunem că sunt ”răi, indisciplinați, neascultători etc.”, ci să încercăm să-i ascultăm.

Citește mai multe despre ce mesaje transmite comportamentul copilului

Copilul transmite un mesaj

”Uneori, copiii doresc să transmită un mesaj care poate fi decodificat greșit de către adulți. În loc să se stabilească o comunicare adecvată, se ajunge doar la tratarea/evaluarea comportamentului. Este esențial să aflam ce este în spatele modului lor de a fi, că să înțelegem ce e de făcut.

Mesajele micuților pot fi “mi-e frică”, “mi-e dor”, “nu vreau să rămân singur, pentru că nu știu daca te mai întorci”, “sunt foarte supărat”, etc. Toate acestea se pot manifesta în crize, agresivitate sporită, autoizolare, opoziție etc. Soluția este legătura de calitate cu părinții, siguranța oferită, înțelegerea și confirmarea sentimentelor lor”, spune Mara Isac.

Nu înseamnă însă că vei fi de acord și cu lucrurile negative pe care le face. De exemplu, îi vei spune ”înțeleg că ești furios pentru că acel coleg nu a vrut să se joace cu tine, dar nu trebuia să-l lovești”. ”Așa cum copiii sunt răniți în relații (trecute sau prezente) , tot în relații se vor vindeca”, este de părere psihologul. Îi poți oferi un umăr pe care să plângă și încurajare. Crezi că se poate schimba în bine și spune-i și lui.

Citește și: Cele mai bune ceaiuri relaxante

Ce poți face când copilul tău e ”oaia neagră”

Oferă-i ”dragoste necondiționată și disciplină cu blândețe. Ascultă-l atunci când îți vorbește sau fii atentă la limbajul lui corporal. Încearcă să obții colaborarea prin comunicare pozitivă. Desigur, schimbările se produc lent. De aceea, sunt necesari pașii mici. Solicită ajutorul specializat, dacă e cazul. Mai bine reparăm cu instrumente potrivite, decât să experimentăm fără succes idei învățate după ureche.

Dacă tatăl nu susține demersurile tale, este important să ramâi fermă și să transmiți copilului stilul tău parental. Sigur că este de dorit să-ți inviți partenerul la masa discuțiilor și să negociați , atât cât se poate, să împărțiți responsabilitatea în educația copilului. Stabiliți clar rolurile. Vorbiți despre exemplu personal, strategii ,etc. Când nu poți face asta, îți vei analiza opțiunile pe termen lung și scurt, în funcție de gravitatea situației. Ești responsabilă pentru ceea faci tu, nu pentru ceea ce face sau nu face altcineva”, spune specialistul.

Citește și: 9 sfaturi despre cum să-ți disciplinezi copilul fără să pari un părinte dur

Încurajează-l să depășească problemele

”Este foarte important istoricul de viață atunci când copilul este etichetat ca ”oaia neagră”. Trecutul se va reflecta, evident, și în ceea ce face la școală, în relațiile sale cu colegii sau profesorii. Dacă a trecut printr-o traumă, accident, situații conflictuale/abuzive în familie, există goluri în dezvoltarea să globală (neuropsihica), desigur că toate acestea vor influența comportamentul său. De aceea, e important să fie iubit și acceptat necondiționat.

Copilul dificil trebuie încurajat să-și depășească problemele. Este, de asemenea, foarte important să aflăm motivația lui pentru învățare, stilul care i să potrivește și ce consideră el că fiind o recompensă. Agresivitatea poate apărea, în acest context, atunci când exista așteptări nerealiste de la copil sau dacă există incapacitatea de a răspunde la provocări noi. Cuvântul cheie în astfel de situații este ADAPTAREA. Aceasta se refera la ajustarea programelor, cerințelor, sarcinilor de lucru, la specificul lui, la dezvoltarea sa reală. Se recomanda cu evaluarea specializată a stării sale și la identificarea strategiilor adecvate.”

Sursa foto: 123rf.com