Semne că e dependent de internet

– Nu mai vrea să iasă afară cu prietenii.

– Nu se mai joacă, ci preferă internetul.

– Îl prinzi des cu minciuna, de obicei în legătură cu ce a făcut în timpul zilei..

– Lipsește des de la școală.

– „Dispare” din viața de familie, adică stă numai în camera lui sau chiar într-o cameră comună, dar doar cu ochii la monitor și nu mai vorbește cu ceilalți.

– Ia masa doar în fața calculatorului sau uită să mai mănânce.

Ce e de făcut?

Știi bine că mai bine previi, decât să tratezi o boală. Totuși, dacă este deja dependent de calculator, trebuie să iei nepărat măsuri.

  • Nu îi interzice de tot calculatorul. De cele mai multe ori, vei da naștere unei crize. Vorbește cu el despre problema pe care o are și fă-l să înțeleagă de ce ar fi mai bine să limiteze timpul pentrecut pe net. Chiar dacă nu este de acord, redu gradat timpul de calculator, astfel încât să nu petreacă mai mult de două ore pe zi, dacă are între 14 și 18 ani și maxim o oră, dacă este în ciclul gimnazial. Copiii aflați în clasele primare ar trebui să nu stea mai mult de o jumătate de oră la calculator.
  • Cel mic trebuie să înțeleagă că nu are doar drepturi în familie, ci și obligații. Tu plătești netul, dar trebuie să aibă și el o contribuție, adică să meargă la școală și să te ajute în casă la unele treburi, pe măsura lui. Poți să îi condiționezi accesul la net de îndeplinirea sarcinilor pe care i le dai și de rezultatele la învățătură.
  • Implică-l în activități care să îl pasioneze și care să îl țină departe de calculator în timpul liber. De exemplu, puteți merge cu familia la grădina zoologică, îl poți înscrie la un club de dans, desen sau orice altceva îl pasionează. Îl poți da să practice sport sau poți invita prieteni de-ai lui acasă, cu condiția să facă altceva decât să împărtășească ultimele descoperiri în materie de IT.
  • Nu fi un părinte tiranic care să îi impună reguli fără i să le explice. Totodată, nu fi nici prea relaxată, lăsându-l să facă tot ce vrea, când vrea el. Este nevoie de un echilibru. Dacă acesta lipsește, pot apărea probleme, cum este dependența de internet.
  • Îți este poate greu, dar rezervă-ți timp ca să îl petreci cu copilul tău. Știu că poate fi o soluție să lași copilul la calculator, atunci când te ocupi de treburile casnice spunându-ți că „măcar nu face gălăgie și stă într-un loc”, dar o astfel de atitudine poate avea urmări nefericite.

Sursa foto: 123rf.com