Te-ai căsătorit cu un bărbat divorțat, care își creștea singur copilul, ca și tine. V-ați îndrăgostit și ați simțit că vă potriviți întru totul. Ați lăsat în urmă amintirile dureroase ale primelor căsătorii și ați îndrăznit să fiți iar fericiți. Ați și conceput împreună un al copil. V-ați refăcut viața. Dar copiii voștri ce simt?

Copilul meu, copilul lui… frați vitregi, aduși de soartă în aceeași casă, trebuie să facă un efort să se împrietenească și să împartă afecțiunea părintelui drag. Marcați profund de durerea provocată de divorțul părinților, se acomodează foarte greu să trăiască doar cu mama sau doar cu tata. Inima lor se împarte între părintele care rămâne și cel care pleacă și pe care, de multe ori, nu îl mai vede niciodată. Fiecare copil simte că nu a fost iubit îndeajuns și cere de la părintele care îl crește mai multă atenție și mai multă afecțiune. Când în viața lui apare un frate, care tânjește după aceeași afecțiune, echilibrul lui emoțional va fi din nou afectat.

Tratează-i în mod egal pe amândoi!

Niciun copil nu acceptă ușor ideea că mami sau tati poate iubi pe altcineva, doar dacă este la o vârstă destul de mare pentru a înțelege universul adulților. Nici ție, ca mamă, nu îți este ușor să iei decizia de a crește copilul altei femei. Dar vrei să îi oferi copilului tău un tată, un sprijin în plus și echilibrul unei vieți de familie armonioase. În inima ta, cei doi frați vitregi vor fi mereu „copilul meu și copilul lui”, dar trebuie să te gândești la ei ca la niște frați. Amândoi trebuie să primească în aceeași măsură haine, dulciuri, bani de buzunar și cadouri.

  • Înscrie-i la aceeași școală
  • Stabiliți norme și reguli de educație comune de care nu trebuie scutit niciunul dintre copii.
  • Nu vă certați niciodată în fața lor, pentru că fiecare va crede că părintele celuilalt este de vină.
  • Încercați să îi judecați cât mai obiectiv când fac câte o obrăznicie, fără să luați partea propriului copil, în defavoarea celuilalt.

Ajută-i să devină prieteni

Înainte de căsătorie, petrece cât mai mult timp cu cei mici și dă-le ocazia să se împrietenească. Este ideal să fie buni prieteni înainte de a fi frați vitregi. Ieșiți cu toții cât mai des în excursii, plimbări, la cinematograf sau la joacă, înainte de a vă căsători. Discutați amândoi despre preferințele copiilor și nu cumpărați unuia ceva deosebit, dacă nu primește și celălalt un cadou similar.

Sursa foto: 123rf.com