Majoritatea copiilor au momente când debordează de energie. Dar unii au această stare în permanență și sunt foarte greu de disciplinat. Hiperactivitatea poate fi un simptom al ADHD (tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție), dar poate apărea și în alte afecțiuni sau poate fi o problemă de sine stătătoare.
Citește și: Traumele copilăriei pot fi luate drept ADHD
Copilul hiperactiv. Ai răbdare cu el
Un copil hiperactiv ”este, de cele mai multe, ori o provocare pentru părinți. Trăim într-o lume agitată, înconjurați de stres, cu timp foarte puțin pentru a rezolva toate situațiile care apar și de cele mai multe ori, ne pierdem cumpătul când el manifestă energie excesivă”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. ”Lipsa de răbdare a adulților de lângă el accentuează neliniștea micuțului, care are nevoie de calmul lor pentru a-și defini propriile limite. Un copil hiperactiv este, de fapt, un copil sensilibl care nu știe încă să gestioneze multitudinea de stimuli din jurul său”, adaugă specialistul. Pe de altă parte, el nu este așa doar în exterior, mintea lui funcționează la capacitate maximă tot timpul, iar asta îl face să se miște atât. Vestea bună este că există câteva metode pentru a-l ajuta să-și controleze comportamentul.
Citește și: ADHD e o tulburare comportamentală. Sigur are copilul așa ceva?
Ce poți face pentru a ajuta copilul hiperactiv
– Adresează-te specialiștilor: pediatru, psiholog de copii, consilier școlar etc. și urmează sfaturile lor;
– Citește cât de mult poți despre această problemă pentru a-l înțelege mai bine. Găsește moduri de a-l învăța autocontrolul;
– Încearcă să fii tu un exemplu de calm și liniște;
– Observă-l cu atenție și vezi ce-l face să fie mai neliniștit. Pot fi lipsa de somn, anumite alimente, anumite conjuncturi, privitul la televizor etc.
– Dă-i un lucru cu care să se joace și care să-l ajute să-și mențină calmul. Lasă-l să mestece gumă, să aibă la el o minge anti-stres sau un obiect cum ar fi un fidget-spinner.
– Înscrie-l să facă un sport. În special, artele marțiale îl ajută să se autodisciplineze. Citește aici despre ce sporturi nu sunt potrivite pentru copilul tău, în opinia specialiștilor.
– Ia legătura cu alți părinți ai căror copii au aceeași problemă. Poți învăța din experiența lor și vă puteți sprijini reciproc.
Citește și:
- 5 alimente care afectează negativ dispoziția copilului
- 8 moduri prin care somnul ajută la dezvoltarea copilului
- ADHD NU este boala copilului obraznic!
Sursa foto: 123rf.com