Copilul este trist. Dacă vezi că este uneori trist, nu ar trebui să te impacientezi. ”Tristețea este o manifestare emoțională firească. Ea însoțește unele evenimente, vești, situații etc.”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Specialistul subliniază că ”tristețea copiiilor nu se deosebește de cea a adulților. Totuși, micuții nu reușesc să identifice motivele pentru care se simt așa. Dacă nici nu vorbește cu nimeni despre cum se simte, se va afunda tot mai tare în amărăciunea lui, exerimentând un sentiment de inadecvare”.

Citește și: De ce plânge copilul? Iată câteva cauze posibile

Copilul este trist. De ce se simte așa

Motivele suferinței pot fi orice situație care perturbă ritmul cotidian cu care el este obișnuit. Pot fi conflicte în familie, neincluderea în anumite cercuri sociale la școală sau la joacă, exigența prea mare a voastră sau a profesorilor, certuri, pedepse repetate prea des sau disproporționate față de fapte, umilire etc.”, observă psihoterapeutul. În aceste condiții, cel mai bine ar fi să-i accepți și să-i validezi sentimentele. Nu-i spune ”nu ai de ce să simți așa”, ci ”înțeleg că ești trist”. Uneori, ar trebui să denumești tu emoția, pentru că el nu știe să și-o recunoască. Doar având cuvântul potrivit pentru ceea ce simte, copilul va simți din nou că este în control.

Citește și: 9 sfaturi despre cum să-ți disciplinezi copilul fără să pari un părinte dur

Copilul este trist. Lasă-l să-și trăiască sentimentele

Atunci când a suferit o pierdere majoră, cum este moartea cuiva drag, divorțul părinților, dar și cearta cu prietenul cel mai bun sau pierderea unei jucării, nu-l înveseli forțat. Acum este momentul să-și trăiască sentimentele, chiar și negative. Trebuie să le simtă. Va trece peste ele mai târziu. Dacă-i vei distrage atenția sau îi vei spune că nu trebuie să fie supărat, va interioriza problema fără să-și exprime durerea. Aceasta va putea izbucni într-o altă formă mai târziu și vor apărea alte probleme. Totodată, nu-l grăbi să-și schimbe dispoziția. Lasă-l să evolueze în ritmul lui.

Citește și:

 Sursa foto: 123rf.com