Este greu atunci când nu îl poți trimite în altă parte. Trebuie să rămână în oraș și nu ai timp să-l supraveghezi pentru că mergi la serviciu. Cine mai e norocos și are bunici ”la țară” sau, măcar, într-un oraș mai mic, pot trimite acolo copiii pentru o perioadă.Și astfel ar putea scăpa de calculator. Sau nu?

Chiar și la țară nu se lasă de computer

Chiar dacă are o curte spațioasă sau o pădure în apropiere unde s-ar putea juca, fiul tău ar putea să prefere să stea la calculator sau la televizor. Nu mai vorbim de obiceiul celor mai în vârstă de a se uita foarte mult la televizor, iar cei mici vor sta, probabil, alături de ei. Ar fi bine ”să vorbești clar cu bunicii să-l supravegheze și să respecte, măcar în linii mari, programul”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Cu dependența de calculator se luptă greu

Dependența ”de televizor, jocuri video și internet duce la creșterea agresivității. Copilul va fi mai singuratic și îi va fi mai greu să-și facă prieteni. Stima lui de sine va scădea. Din cauza sedentarismului pe care îl impune un astfel de mod de viață, poate ajunge la tulburări de comportament alimentar, obezitate sau diabet. Poziția defectuoasă în care stă provoacă boli ale coloanei vertebrale”.

La fel de gravă ca dependența de tutun

”Adicția de televizor sau calculator este la fel de gravă ca și dependența de tutun sau de alcool”, specifică psihoterapeutul. Specialistul recomandă ca micuțul să aibă un program echilibrat. Sfatul este la fel de important și în cazul adolescenților, chiar dacă aceștia încearcă să forțeze mai mult limitele și acceptă mai greu să le impui ceva. Nopțile nedormite, un orar haotic și ore nenumărate petrecute în fața unui ecran nu au cum să-i facă bine.

Sursa foto: 123rf.com / Jacek Chabraszewski