Este normal ca un bebeluș să fie dependent de tine. Totuși, pe măsură ce crește, copilul trebuie să ajungă să își câștige, treptat, independența. Iar acest proces începe de la primii pași, continuă la grădiniță, la școală în adolescență și se încheie cu momentul în care poate fi pe picioarele lui.

Ajută-l să-și facă prieteni

Lasă-l să petreacă mai mult timp în compania altor copii. Nu face greșeala să-l ții închis în casă pentru că va deveni dependent de tine. Lasă-l în parc, acolo unde poate să-și facă prieteni de vârsta lui cu care să se joace. E foarte bine ca micuțul să socializeze de la o vârstă cât mai fragedă și mai ales să cunoască și alte persoane în afară de tine. Nu-ți fie frică, nu i se va întâmpla nimic.

Înscrie-l la diferite cursuri

Poate că merge deja la grădiniță. Dacă pentru moment, îl ții încă acasă nu este o mare problemă. Totuși, în ambele cazuri ar fi bine să-l înscrii la diferite cursuri. Pe măsură ce dobândește anumite abilități, va căpăta mai multă încredere în sine însuși și nu va mai fi dependent de tine.

Studiu: Ce activități extrașcolare ar alege părinții pentru copiii lor

O opțiune bună sunt cursurile de înot. E un sport perfect pentru micuți. O oră pe zi, departe de tine, îl va face să se obișnuiască cu ideea că trebuie să se descurce singur. Va vedea că tu nu mai ești acolo să-i sari în ajutor și va vedea și că poate să se descurce. O altă idee de cursuri pentru un copil timid care are peste 5 ani este un curs de teatru. Va învăța să se exprime mai bine, să relaționeze cu alți oameni și nu va mai fi atât de dependent de tine.

Citește și:  Cum crești un copil independent

Sursa foto: 123rf.com