Copilul tău a crescut și s-a distanțat de tine. Poate fi revoltător. Probabil că ești plină de amărăciune. Sigur nu ai vrea să afli asta, dar o parte din vină o porți și tu, mama lui. ”Cu cât comunicarea a fost blocată prin judecăți, sfaturi nesolicitate, cerințe, pretenții, certuri, critici, cu atât mai mult a avut loc o înstrăinare între părinți și copii. De asemenea, dacă gradul de toleranță și deschidere este foarte mic, ruptura va fi mai mare”, este de părere psihoterapeutul Tedy Creștin. Află de la psiholog cum te poți apropia din nou de el.

Citește și: Cum să te înțelegi bine cu copilul tău și după ce a crescut

Copilul tău a crescut și s-a distanțat de tine. Soluția: poziții de egalitate

”În primii 6 ani de viață, părinții sunt cele mai apropiate ființe și modele de urmat. Cel mic depinde de ei în totalitate la început și dorește aprobarea și afecțiunea lor. Pe măsură ce copilul intră în contact cu alte persoane, alte moduri de viață și alte modele, începe să aibă valori și comportamente diferite de ale părinților. După criza de identitate a adolescenței și căutările din tinerețe, se stabilizează și își redefinește relația cu părinții. Conștientizează diferențele fundamentale între valori, priorități, stiluri de viață și comportamente, însă își dau seama că reprezintă o familie. Cu cât mama și tatăl au păstrat comunicarea, s-au interesat sincer de problemele fiului sau fiicei, au căutat să le rezolve și să colaboreze cu el de pe poziții de egalitate, ca într-un parteneriat, cu atât mai mult legătura s-a păstrat,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și: Cum ne vindecăm “copilul interior”. Tehnici pentru a te împăca cu trecutul

Copilul tău a crescut și s-a distanțat de tine. Schimbare a perspectivei

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395”Dacă dorești să te reapropii de copilul tău, este nevoie să faci eforturi pentru o schimbare a perspectivei. Este util să te interesezi sincer de viața lui, de valorile și visele pe care le are, de problemele cu care se confruntă. Nu-l judeca, sfătui, critica sau ridiculiza. Acceptă-l așa cum este fără condiții. Încearcă să-l înțelegi. Încurajează-l, ajută-l și cooperează cu el. Cu cât aveți mai multe preocupări și proiecte în comun, veți comunica mai mult și mai eficient. Nu va fi doar ”datoria” copilului de a se interesa formal de părinții lui. Cu cât tânărul adult se simte mai înțeles, iubit, încurajat, implicat, își va căuta părinții mai des. Nu va face asta doar din obligație, ci din plăcere și din necesitate,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com