Dacă micuțul tău are coșmaruri, nu e nici cazul să te îngrijorezi prea tare, dar nici nu ar trebui să treci suferința lui cu vederea sau să-i spui că nu e nimic. ”Visele din timpul noptii sunt mesaje din subconstient, potențate de temerile din viața reală și de dorințele neîmplinite”, observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu, adăugând: ”ele sunt simboluri ale tensiunilor emoționale pe care fiecare dintre noi le are. Unii nu știm cum să le gestionăm, alții nici măcar nu le conștientizăm. Iar copiii sunt cei mai vulnerabili, pentru că ei nu știu să exprime întotdeauna în cuvinte ceea ce îi neliniștește”.

Trăiri negative exprimate prin coșmaruri

”Trăirea negativă este mai acută la copii și, prin urmare, și coșmarurile sunt mai înfricoșătoare”, spune specialistul. ”Perspectiva lor asupra realității nu este atât de exactă, ca în cazul adulților. La ei, fantezia se combină adeseori cu realitatea. De aceea, ei sunt mult mai înspăimântați în cazul unui vis urât. Dacă știi că ai un copil ușor impresionabil, care are coșmaruri, lasă-i o lumină de veghe peste noapte. Nu folosi televizorul în acest scop, pentru că imaginile în mișcare sunt percepute de cortex prin pleoape ca niște umbre și sunt eronat interpretate. Astfel, stimulează apariția coșmarurilor”, te avertizează Cristina.

Cele mai frecvente coșmaruri la copii

Chiar și copiii de doi ani pot avea coșmaruri, dar, în general, acestea încep să apară între trei și șase ani. Se estimează că 10 până la 50 % dintre copiii de această vârstă au coșmaruri și acestea îi deranjează pe ei, dar și pe părinții pe care îi trezesc. Cele mai dese vise urâte sunt despre a fi separați de părinți, se pierd sau trec prin diverse pericole. Acestea pot apărea și în urma vizionării unor filme de groază sau care conțin scene înspăimântătoare pentru micuț. Ele apar mai ales în partea a doua a nopții, iar copilul se trezește după un astfel de episod.

Cum previi apariția viselor urâte

  • Asigură-te că micuțul are un somn de calitate. Ar trebui să doarmă suficient, să meargă la culcare la o oră decentă și să respecte, de obicei, același program.
    – Dezvoltă un anumit ritual de culcare care să înceapă cu o jumătate de oră sau o oră înainte de ora la care ar trebui să adoarmă. În acest timp nu trebuie să privească la televizor sau să folosească tableta, calculatorul, etc. Poți să-i spui o poveste de noapte bună, dar nu trebuie să fie una înspăimântătoare. Pune-i o muzică lentă, liniștitoare.
  • Dacă a avut un coșmar, discută despre el în timpul zilei. Încearcă să observi dacă există o temă care revine. Aceasta semnalează ceea ce îl neliniștește pe copil.
  • Identifică factorii de stres din viața lui și încearcă, pe cât posibil, să-i înlături sau să-i diminuezi.
  • Arată-i că-l iubești. Îmbrățișează-l, spune-i cât de mult ții la el. Aceste gesturi îi vor asigura confortul.
  • Imediat după ce se trezește dintr-un coșmar ar fi bine să rămâi cu el câteva minute, dar nu-l lua la tine în pat. Îl mai poți încuraja să doarmă cu jucăria de pluș favorită. Lasă ușa la camera lui deschisă. Asigură-l că voi sunteți alături de el și casa este un loc sigur, în care nu i se poate întâmpla nimic rău.

Află ce îl neliniștește de are coșmaruri

Joacă-te cu micuțul. Folosește figurine pentru fiecare persoană importantă din cristina-radulescu-ion-psihologanturajul lui. Copiii intră ușor în jocuri de rol și așa poți să afli mai multe informații despre eventualele conflicte sau neînțelegeri pe care le-ar putea avea. Pune-l să picteze. Desenele lui îți dau indicii clare despre ceea ce se întâmplă în sufletul lui. Fii atentă la detalii, la culori. Astfel, vei afla de ce are coșmaruri. Dacă predomină negrul sau nuanțele închise, ceva îl apasă. Vezi dacă există personaje negative sau supereroi care salvează sau nu lumea etc. Îi mai poți citi seara povești terapeutice, care să-l facă să se simtă în siguranță și să-și rezolve conflictele interioare. Discută cu el de fiecare dată despre ce crede el că înseamnă textul. Apelează la mici trucuri care să-l ajute să se apere de ”inamici”. De exemplu, pune-l să-și imagineze o mantie care îl face invizibil sau îl protejează, să închidă o carte imaginară înainte de a adormi, iar în ea să rămână toate personajele negative.”

Sursa foto: singlemoms.org