Copilul se concentrează greu. Cauzele sunt mai multe. Timpul a trecut, tehnologia a evoluat. Omul a rămas același, dar este bombardat din leagăn cu zeci de mii de informații. Are acces la computer, tablete, telefoane smart conectate la internet de mare viteză. Televizorul și radioul par desuete, dar încă ne mai încarcă și ele cu un zgomot continuu. Avem tot felul de mijloace de distracție, dar și de distragere a atenției în jurul nostru și ne mai întrebăm de ce copiii noștri sunt împrăștiați.

Copilul se concentrează greu din cauza excesului de tehnologie

Nu înseamnă că ar trebui să renunțăm la tehnologie pentru a scăpa de efectele ei negative, ci ar trebui să o folosim înțelept. De exemplu, copiii mai mici de trei ani ar fi bine să nu fie deloc expuși imaginilor în mișcare. Apoi, ar fi bine să nu stea mai mult de 20 de minute pe zi să urmărească desene animate sau filmulețe. Timpul de vizionare poate crește, treptat, o dată cu vârsta, dar nu ar fi bine să depăsească una-două ore pe zi și să existe și zile de pauză. Nu trebuie să te grăbești să pui un computer sau smartphone în mâna copilului tău. Va învăța repede să-l folosească, dar acest lucru nu-i va ajuta prea mult creierul în formare. Nu va pierde nimic dacă va avea un astfel de obiect abia pe la 12-14 ani.

Citește în dicționarul medical ce înseamnă ADHD și cum se poate trata!

Copilul se concentrează greu pentru că are prea multe activități într-o zi

Mai există și alte motive pentru care sunt mai puțin atenți. ”În prezent, copiii sunt implicați în prea multe activități extrașcolare”, remarcă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu adăugând că ”acestea îi determină să abă o atenție selectivă și să-și schimbe foarte repede punctul de interes, pentru a se adapta mai ușor. Dar acest lucru tinde să se generalizeze și chiar să se automatizeze. Astfel, ei își pierd interesul destul de repede și caută noi stimuli. De asemenea, lipsa timpului de calitate petrecut cu părinții și graba acestora din urmă de a-și îndeplini obiectivele îi învață pe cei mici să fie superficiali”.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com