Copilul tău adolescent nu te suportă. Majoritatea adolescenților își critică părinții. ”Se creează un conflict psihologic între ideea că adulții sunt autoritatea și dețin controlul, pe de o parte, și de alta adolescenții care își doresc cu ardoare independența. Aparent, părinții o neagă sau nu sunt pregătiți să o acorde. Ca urmare, tinerii au atitudini de respingere față de mamă și tată, iar aceștia din urmă caută să-și impună regulile prin orice mijloace”, observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: 5 metode utile care te ajută când ai un adolescent cu personalitate

Copilul tău adolescent nu te suportă. Exprimă-ți diferit afecțiunea

Afecțiunea pe care o împărtășești cu copiii tăi nu dispare atunci când devin adolescenți, dar se modifică. Nu îi vei mai ține în brațe sau alinta ca atunci când erau mici, dar au nevoie în continuare de momente tandre, de atenție și, mai ales, de discuții ”ca de la adult la adult”. Chiar dacă e evident că ei nu au experiența ta de viață, nu-i privi de sus și nu încerca să le impui punctul tău de vedere. Încearcă să afli cât mai multe despre ei, despre ceea ce îi preocupă. Pune-le întrebări astfel încât să-l îndrepți către concluzia corectă, dar la care să ajungă singur. Însoțește-i la un meci de fotbal, la un concert sau la mall. În același timp, lasă-i să iasă cu prietenii și colegii. Nu le îngrădi prea mult libertatea, dar impune-le și niște limite sănătoase. Nu exagera ca să le intri în voie. Au încă nevoie de autoritate.

Citește și: Ce faci când propriul copil te amenință cu bătaia

Copilul tău adolescent nu te suportă. Totuși, are încă nevoie de tine

Chiar dacă adolescenții par să fie mai reci, își doresc și ei o reamintire constantă a faptului că ne pasă de ei. Totodată, sunt niște ființe care vor să se distreze și să se simtă bine. Adu-ți aminte de copilul care fugea de tine în parc ca să se dea pe tobogan și apoi revenea la tine în brațe. De același lucru au nevoie și adolescenții, la figurat. Au nevoie să se ”aventureze” puțin de unii singuri, dar trebuie să știe că se pot întoarce ”în brațele” părinților, în familie, unde au siguranța pe care încă o doresc. Râvnesc în continuare dragostea și aprobarea celor mari.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com