Ce să faci când copilul tău adolescent te ignoră

– Atunci când vrei să vorbești cu el, nu mai face nimic altceva și privește-l în ochi. Nu deschide discuția în timp ce amesteci într-o oală, verifici facturi sau stai cu ochii în telefon.

– Poți să-l întrebi și despre cum te vede el ca părinte, ce și-ar dori de la tine și nu faci sau ce și-ar dori să nu mai faci. Ține minte că un dialog deschis, în care el poate să te și critice nu-ți subminează autoritatea, ci face ca relația voastră să se deschidă.

Citește și: Probleme mari cu alimentația la copii și la adolescenți. Care sunt acestea

Ce să NU faci când copilul tău adolescent te ignoră

– Nu-i spune care este modul CORECT în care TREBUIE să facă lucrurile. În schimb, dă-i exemple despre ce făceai tu la vârsta lui sau cum ai reacționat într-o situație similară. Mai poți apela la povestirea unui film sau a unei întâmplări pe care a trăit-o altcineva pentru a ajunge la căncluzia pe care doreai să o transmiți. Nu-i spune ce să facă, ci ghidează-l și ajută-l să tragă el concluzia.

– Nu-i spune că știi mai bine pentru că ai mai multă experiență de viață și că trebuie să facă ce zici tu. Argumentează de ce ar fi mai bine să facă sau să nu facă un anumit lucru, dar lasă-l pe el să aleagă.

– Nu comenta atunci când îți spune ceva. Pune-i întrebări pentru a afla mai multe. Nu încerca să-l faci să-ți dea răspunsul pe care-l dorești tu.

– Nu-l întrerupe atunci când vorbește, chiar dacă crezi că greșește.

– Dacă îți mărturisește că a făcut ceva greșit, nu sări să-l cerți. Data viitoare îți va ascunde.

 

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com