Te întrebi și tu ce ai greșit. L-ai pregătit din timp pentru nașterea frățiorului, iar el părea încântat. Stai liniștită. Nu este vina ta și nici nu e sfârșitul lumii. Este absolut normal ce se întâmplă. În aproape toate familiile cu mai mulți copii există un copil gelos pe fratele mai mic.

Alfred Adler a evidențiat prima dată în literatura de specialitate rivalitatea dintre frați. Cel mare își simte locul afectat și dragostea părinților deturnată spre fratele mai mic”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Un grad de competiție poate fi util. Este problematic, însă, dacă rivalitatea le macină resursele și le provoacă probleme cu grave consecințe în viitor”, adaugă specialistul.

Citește și: Cum îi explici că va avea un frățior

Copil gelos pe fratele mai mic. Învață-i că fiecare este unic

Relațiile dintre frați sunt complexe. Sociologii au identificat atât trăsături positive, cum ar fi camaraderia, cât și unele negative: certurile sau competiția pentru dragostea părinților. În fapt, coexistă două extreme: dragostea și conflictul. Nu ar trebui să te impacientezi, dar nici să nu hrănești concurența și râca dintre ei. ”Pentru a nu-i incita, este util ca părinții să nu facă nicio comparație între cei doi. În schimb, este bine să evidențieze ce este bun la fiecare și să aloce timp personal cu fiecare dintre copii. Astfel, toți se vor simți unici și apreciați”, spune Tedy Creștin. Fiecare vrea să fie văzut ca o personalitate proprie. Nu îți va spune asta, dar va reacționa negativ atunci când este comparat cu un altul, când i se spune că nu este suficient de bun sau când un altul îi este oferit drept exemplu.

Citește și: Motivele reale ale geloziei și cum poate fi tratată

Copil gelos pe fratele mai mic. Când conflictele sunt dăunătoare

Conflictul dintre frați nu este dăunător, atunci când este constructiv și gestionat în mod corespunzător. În primul rând, totul poate ieși în final bine pentru că există dragoste și căldură în acea relație. Se ceartă pe o anumită temă, dar, peste puțin timp, râd împreună. Totuși, atunci când unul dintre ei îl rănește intenționat și frecvent pe celălalt – fizic sau psihic, sunt mai puține șanse să își revină rapid și de la sine. Deci, ar trebui să ai și mult discernământ să știi când trebuie să acționezi și când să-i lași să-și rezolve singuri diferendele.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com