Mulți adolescenți din ziua de azi sunt dependenți de Facebook. Întâlnești oriunde câte un copil dependent de Facebook sau mai mulți. Din păcate, nici părinții lor nu stau prea bine la capitolul acesta. Totuși, este o diferență: la cei mici, această problemă este mai gravă. ”La copii, toate dependențele se formează mult mai ușor. Creierul nu este suficient dezvoltat. De aceea, pot învăța mai ușor cunoștințe noi, dar și prinde obiceiuri rele”, observă Ștefania Hălăucă, consilier social la Școala Familiei.

Adicția de internet, tratată de specialiști

”Dependența de Facebook este o tulburare recunoscută la nivel mondial și tratată de către specialiști”, spune consilierul. Nu este de glumă: ”examinările RMN au scos la iveală faptul că persoanele care au ajuns să folosească rețelele de socializare în mod compulsiv, cele care „se trezesc că au deshis internetul” din reflex au aceleași leziuni cerebrale ca dependenții de alcool, tutun sau droguri. Cu timpul, legăturile dintre celulele nervoase din anumite părți ale creierului se rup, iar persoana ajunge să nu-și mai poată controla emoțiile, motivația și chiar să nu mai poată gândi limpede”.

Află care sunt și alte dependențe care îl atrag pe adolescent și cum să îl ferești!

De ce un copil  ajunge mai ușor dependent de Facebook

La un copil sau un tânăr structurile cerebrale sunt încă în formare. ”Creierul, mai exact cortexul frontal, cel responsabil cu gândirea logică, controlul impulsurilor și al emoțiilor, gândirea matematică ș.a.m.d., își încheie dezvoltarea în jurul vârstei de 25 ani. Până atunci partea care se ocupă de dorințe, emoții, impulsuri, este mai mai dezvoltată și mai activă. De aceea, copiii și adolescenții au mai des comportamente impulsive, emoții puternice, stări greu de controlat.

Circuitele de recompensă, aflate în sistemul limbic, ne răsplătesc cu dopamină („doze de stare de bine/ fericire”) ori de câte ori depunem efort ca să ne împlinim o nevoie. Muncesc și obțin ceea ce mi-am dorit, așa că mă simt bine. Problema este că jocurile pe calculator sau rețelele de socializare oferă această doză de dopamină aproape fără niciun efort. De aceea, este mai ușor să devii dependent de utilizarea lor”, explică Ștefania Hălăucă.

Cum poți preveni problema

S-a făcut un experiment pe cobai și s-a constatat că animalele care aveau condiții de viață bune, suficient spațiu și alți șoricei cu care să socializeze nu au devenit dependente de heroină, chiar dacă aceasta le-a fost pusă în mâncare. În schimb, exemplarele care au fost închise singure, în cuști mici care nu le permiteau să se miște prea mult, au devenit dependente. S-a constatat un lucru similar și la oameni: cei care sunt fericiți, au nevoile de bază împlinite, au prieteni și motive de a se bucura de viață devin mai rar dependenți.

Deci, acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le asiguri copilului tău pentru a preveni instalarea adicțiilor. În plus, exemplul părinților contează și el foarte mult. Dacă voi, ca familie, comunicați între voi și aveți relații împlinite, dacă aveți prieteni cu care vă întâlniți, copilul va învăța că așa este normal. Creierul său se va învăța cu acest mod de socializare.

Vrei să-ți scoți copilul din casă? Află cum îl convingi să facă sport!

Protejează-ți copilul de dependența de Facebook

Este foarte important să-ți protejezi copilul”, spune consilierul. Deși presiunea socială este foarte mare, el poate să trăiască fără probleme fără să aibă cont de Facebook și fără acces nelimitat la internet. Studiile recente arată că este chiar benefic. Copiii care nu sunt expuși la internet și rețelele de socializare au atenția, gândirea și autocontrolul mai dezvoltate, decât cei expuși și pot să se împrietenească mai ușor în lumea reală”.

Dacă ai un copil dependent de Facebook deja, ”trebuie să acționezi rapid și ferm. Se recomandă restricționarea accesului, fie prin trecerea la un telefon mai vechi fără internet, fie printr-un program strict de acces la calculator. Aceste măsuri trebuie să fie însoțite de alternative de socializare. De exemplu, înscrie-l la un cerc de activități (pictură, muzică, științe, jurnalism etc.). Astfel, va avea ocazia să facă ceva interesant care să-l țină ocupat, dar și să interacționeze cu alți copii, să aibă posibilitatea de a-și face prieteni în viața reală”.

De ce copilul e dependent de Facebook

Ștefania Hălăucă consilier, Școala Familiei www.scoala-familiei.ro

Ștefania Hălăucă consilier, Școala Familiei www.scoala-familiei.ro

”Socializarea este o nevoie de bază a omului. Ea presupune efortul de a ne întâlni cu semenii, a avea conversații, a menține legăturile. Noi, adulții, știm că mediul virtual nu este realitatea de zi cu zi, că este un loc în care necunoscuții se numesc „prieteni”, dar rămân străini. Creierul unui copil și chiar cel al unui adolescent nu face diferența. Un copil dependent de Facebook ajunge, deci, chiar să creadă că are 2000 de prieteni, că like-urile se adresează persoanei lui etc. Astfel, se „răsplătește” cu dopamină din belșug, fără a depune cine știe ce efort. Sub controlul impulsului, dependența se crează foarte ușor.”

Citește și ce poți să faci în cazul în care copilul tău e dependent de internet, în general.

Sursa foto: shutterstock.com