”Copilul inteligent și talentat, dar nemotivat trebuie stimulat într-un mod aparte. Se plictisește repede pentru că înțelege lucrurile într-un ritm mai rapid decât cel de predare la școală. El are nevoie de provocări continue și, mai ales, de competiție”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu.

Nu-i impune standarde exagerate

În primul rînd, ar trebui să te asiguri că este așa cum crezi tu, că ar putea face mai multe, dar nu vrea. Se întâmplă uneori ca părintele să aibă ambiții prea mari pentru cel mic sau ca acesta să poată excela la anumite materii, pe când la altele nu. Dacă tu pui standarde prea mari și îl împingi de la spate, nu doar din lene nu reușește, ci poate că altul este ritmul lui. Vorbește și cu profesorii lui înainte să tragi o concluzie și asigură-te că are un program de viață echilibrat, în care să fie incluse și lecțiile, dar și joacă și suficientă odihnă.

Disciplinează-l cu dragoste

Ar fi bine și să menții cu el o relație deschisă, în care să predomine interacțiunile pozitive (adică nu cearta și critica) pentru a te face ascultată. Cicăleala constantă nu face decât să îl îndepărteze de tine și, de multe ori, va încerca din răsputeri să facă altfel decât îi zici. Dacă, în schimb, de cele mai multe ori vorbești cu el pentru a împărtăși lucruri frumoase, pentru a afla ce gândește și a discuta lucruri interesante, te va asculta și atunci când îi ceri ceva sau îl disciplinezi cu dragoste. Altfel, reflexul lui va fi să te evite pentru că va ști că, dacă vrei să vorbești cu el, îi vei spune ceva negativ.

Sursa foto: 123rf.com