Când copiii tăi se ceartă, fii atentă la circumstanțe

Când copiii tăi se ceartă, vezi ce a putut să agraveze situația. Ține cont de amănunte concrete, cum ar fi faptul că atunci când sunt obosiți, înfometați sau plictisiți vor fi și mai puși pe harță. Stresul este și el un factor care declanșează sau agravează conflictele. Atunci când tu și soțul tău aveți probleme la muncă, aceasta înseamnă și mai puțin timp petrecut cu copiii. Iar problemele voastre se revarsă și asupra celor mici și pot izbucni mai multe certuri decât de obicei. Felul în care le tratezi îi va învăța și pe ei cum să reacționeze în situații de stres.

Copiii tăi se ceartă. Cum previi certurile

E greu, dar trebuie să petreci timp cu amândoi în egală măsură. Cel mare suferă din cauza faptului că a pierdut atenția ta de când a apărut cel mic. Ar fi bine să faci în așa fel încât să îi arăți și lui același interes. Dacă îi faci celui mic măr cu biscuiți, dă-i și celui mare, chiar dacă este mâncare de bebeluși. Dacă le cumperi jucării, cumpără-le amândurora. Explică-le că îi iubești pe amândoi la fel și fă în așa fel încât să împarți afecțiunea în mod egal. Ai grijă să nu arăți, dacă ai un preferat.

Citește și: Când părinții se ceartă, copilul pierde

Copiii tăi se ceartă. Pune-i să facă proiecte comune

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

O altă strategie pentru a preveni certurile dintre copiii tăi, ar fi să-i implici în proiecte comune. Dacă sunt mai măricei, toți se pot implica și vor fi nevoiți să colaboreze și să relaționeze. Este util să nu te amesteci în relația lor, dacă nu sunt lupte fizice sau abateri grave. Pe termen scurt, pare mai dificil. Însă pe termen lung vor învăța să-și rezolve singuri problemele și colaboreze. Dacă frații nu se iubesc între ei la început, nu e ceva de care să te îngrijorezi. Este important ca familia funcționeze, copiii să se simtă apreciați și să conlucreze. În majoritatea cazurilor, afecțiunea se dezvoltă în timp,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com